Depositphotos 334246890 S

Akne hud – vård, symtom, orsaker. Hur tar man hand om acnebenägen hud?

Akne är en av de mest krävande hudtyperna. Den kännetecknas av ett överskott av talg, ständigt uppkomna finnar och pormaskar, frekventa inflammationer och, i allvarligare fall, kroniska purulenta förändringar.

Vid aknevård är det viktigaste en systematisk exfoliering av döda hudceller, toning av huden och noggrann rengöring av huden (morgon och kväll) med användning av kosmetika som är lämplig för vår hudtyp. Intressant nog kan vi också ta hand om akne från insidan genom att förse kroppen med ingredienser som stimulerar avlägsnandet av kroppstoxiner.rensar kroppen från gifter, som ofta är orsaken till ojämnheter i form av finnar, papler och missfärgningar. Lär dig hur du tar hand om din acne hud!

Acne hud – egenskaper

Även om akne sägs vara en domän i tonåren, även efter puberteten, är det många som kämpar med akne i större eller mindre utsträckning i vuxen ålder. Det är ett stort estetiskt problem både bland yngre och äldre människor. Lyckligtvis ger lämplig aknevård tillfredsställande resultat i de flesta fall. När du börjar kampen för en ren och smidig hud är det värt att ta reda på orsakerna till akneförändringar. Vissa av dem kan elimineras, vilket minskar hudproblemen.

Akne – orsakerna till fenomenet. På vilka grunder utvecklas akneförändringar?

 kvinna klämmer på finnar

Det finns flera faktorer som kan orsaka akne vulgaris, varav de viktigaste är:

 • genetisk predisposition – i detta fall är överdriven talgsekretion, onormal funktion av talgkörtlarna och störningar i keratiniseringsprocessen som leder till att finnar bildas individuella egenskaper som finns inskrivna i generna och som oftast ärvs från föräldrar eller mor- eller farföräldrar;
 • hormonell bakgrund – i detta fall uppträder pormaskar, cystor, papler, finnar som ett resultat av snabba hormonella förändringar som sker i kroppen (detta(Denna typ av akne är främst relaterad till pubertetsåldern, då det sker en intensiv utsöndring av könshormoner);
 • mekaniska faktorer – till följd av hudskador (t.ex. överdriven solstrålning) växer talgkörtlarna över, vilket leder till överdriven produktion av talg och bildning av hudförändringar, t.ex. papler, knölar och svullnader;
 • Livsstilsrelaterade faktorer – överdriven användning av stimulantia, för mycket enkelt socker i kosten, för mycket högprocessad mat med många kemiska tillsatser (dessa faktorerLivsstilsfaktorer – för många stimulerande medel, för mycket enkelt socker i kosten, för mycket högprocessad mat och mat med många kemiska tillsatser (dessa faktorer orsakar ansamling av gifter i kroppen och deras ”utskjutning” på huden i form av utbrott);
 • Stress – överskott av stresshormonet kortisol i kroppen kan leda till överdriven aktivitet i talgkörtlarna och intensifiering av akneförändringar;
 • Sjukdoms- och läkemedelsbakgrund – i detta fall är akneförändringar ett resultat av en sjukdom (t.ex. polycystiskt ovariesyndrom) eller användning av vissa läkemedel (t.ex. p-piller, anabola steroider, läkemedel mot tuberkulos);
 • Faktorer som är kopplade till felaktig ansiktsvård – i detta fall är det vår underlåtenhet att sköta vården som är ansvarig för överproduktion av talg och hudförändringar, t.ex. za słabe lub za intensywne oczyszczanie twarzy, niezmywanie makijażu, brak odpowiedniego nawilżenia skóry, używanie kosmetyków niskiej jakości i uczulających, używanie za tłustych i za ciężkich kosmetyków zatykających pory (np. Användning av för fet eller tung kosmetika som täpper till porerna (t.ex. kosmetika som innehåller vegetabiliska oljor eller silikoner);
 • infektionsbaserad – i detta fall orsakas akne av infektion med Propionibacterium acnes-bakterier, P. granulosum, P. avidum eller Malassezia furfur-svampar.

Kontrollera: Acne tabletter – Ranking

Hur känner man igen akne hud?

Vid akne har vi att göra med ständiga hudförändringar och inflammationer som orsakar rodnad, hudinflammation, obehagliga brännande känslor och obehag.

De mest frekventa bristerna i akne är: förstorade porer, finnar, pormaskar (whiteheads), papler, knölar, svullnader, purulenta cystor.

Aknehudens konsistens och utseende är också karakteristiskt. Ansiktshuden är fet, lite klibbig, glansig (särskilt på näsa, panna och haka). Den saknar jämnhet och enhetlig färg och har på många ställen en rödaktig ton. Oftast finns det många ojämnheter och stora delar av ansiktet är täckt av finnar.

Alla dessa brister är resultatet av överdriven talgproduktion (sebum ) från talgkörtlarna, samt störningar i keratiniseringsprocessen och onormalt arbete i hårsäckarna. Talgkörtlarnas utlopp täpps till av överflödigt talg och död hud, vilket leder till att det bildas pormaskar (öppna eller slutna). Ofta förökar sig anaeroba bakterier, det uppstår inflammation, finnar, cystor och smärtsamma knölar.

Det problematiska med akne hud (förutom att det ofta förekommer finnar och inflammationer) är också att hudförändringar har en tendens att läka med svårighet och lämna permanenta ärr. Detta är ett stort estetiskt problem. Därför är det mycket viktigt att använda preparat med regenerativa egenskaper för att behandla akne hud.

Vad är skillnaden mellan akne och fet hud?

Både akne och fet hud kännetecknas av seborré, dvs. överproduktion av talg från talgkörtlarna. Båda hudtyperna kännetecknas därför av fetthet och glans.

Vid akne förekommer dock överdriven keratinisering av överhuden och kontinuerlig täppning av talgkörtlarna samt ihållande eksem, knölar och pormaskar. Färre fula och svårlösta ojämnheter gör fet hud lättare att hantera än aknehud.

Akne hudvård

 En kvinna håller en bomullspad och en akneprodukt i handen.

När du tar hand om problematisk hud, inklusive aknehud, är det mycket viktigt att välja rätt kosmetika. Väl utvald kosmetika är dock inte allt, det är lika viktigt att vår hudvård är regelbunden .

På morgonen och kvällen rengör vi ansiktet noggrant och applicerar lämpliga krämer. Om du har akuta problem med inflammationer, seborrhoea och eksem använder vi också en mild toner under dagen för att fräscha upp ansiktet och ge ytterligare rengöring och desinfektion. Det är också bra att exfoliera huden då och då. Vilka produkter ska jag använda för aknevård?

Kosmetika för akne

Acne-kräm

Om du har aknebenägen hud bör du först och främst undvika feta och tunga krämer, eftersom de dessutom kan förstärka fenomenet med blockering av talgkörtlarna och talgansamling.

För dagen bör vi välja en kräm med en lätt konsistens, med mattande och återfuktande egenskaper. En bra dagkräm för aknehud förebygger (eller minskar i stor utsträckning) glans, förhindrar överdriven vattenförlust från huden och stärker hydrolipidbarriären (och skyddar därmed mot irritation, lugnar och lugnar, motverkar klåda och sveda).

På natten bör vi använda milda krämer för problematisk och känslig hud som förutom fuktgivande ingredienser innehåller ämnen med regenererande egenskaper. fuktgivande ingredienser samt ämnen med regenererande och utjämnande egenskaper som stimulerar kollagen- och elastinproduktionen (t.ex. vitamin C, vitamin E, allantoin, zink, hyaluronsyra, vitamin A).

På natten kan vi också använda en mild kräm med antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper (t.ex. med lera, grönt te-extrakt, AHA-syror, ringblomma, kamomill).

Rengöringsmedel för aknebenägen hud

Många personer med aknebenägen hud tar av misstag till de starkaste ansiktsrengöringsmedlen. Vid kontakt med aggressiva ämnen (t.ex. alkohol, glykol, starka rengöringsmedel) blir huden uttorkad, irriterad, röd, brännande och kliande. Den naturliga hydrolipidmanteln störs och exfolieringsprocessen är för intensiv. Detta leder till att talgkörtlarna producerar ännu mer talg och att hudproblemen förvärras.

Istället för att använda aggressiva produkter är det bättre att välja mildare produkter som inte orsakar irritation eller vattenförlust men som inte saknar viktiga egenskaper för aknehud. Mjuka skum med rengörande, talgborttagande, antiseptiska, uppfriskande och samtidigt lätt mattgörande och lugnande egenskaper är det bästa valet.

Toners för aknebenägen hud

Toning är en mycket viktig del av hudvård vid akne. Att torka ansiktet med tonic fräschar upp hyenan, rengör porerna och gör sig av med överdriven fetthet i huden. Vi bekämpar också skadliga mikroorganismer och normaliserar hudens pH-värde. På samma sätt som för ansiktsrengöringen kan man inte heller missa en toner för aknehud.

Aggressiva, hudirriterande toners är inte lämpliga. Skonsamma ansiktsvatten med växtextrakt (t.ex. björkbarkextrakt, gurkextrakt, kardborreextrakt, aloe vera) och blomvatten (rosenvatten, lavendelvatten) rekommenderas. Ett bra ansiktsvatten för akne hud rengör huden, återställer dess balans, hjälper till att avlägsna död epidermis, hämmar bakterieförökningen, men torkar inte ut och belastar inte huden.

Peelings för acnebenägen hud

Det är värt att peela en gång i veckan för att avlägsna överflödigt talg, exfoliera keratinerad epidermis, bli av med orenheter och frigöra porerna. Vi bör komma ihåg att när porerna är täppta uppstår inflammation lättare och akneförändringar är vanligare. Peelings är ett effektivt verktyg för att öppna porerna. Du kan använda mekanisk, enzymatisk eller kemisk peeling beroende på dina önskemål och hudens behov.

Ytterligare tips för personer med acnebenägen hud

 • Då och då är det värt att göra en hemlagad ansiktsmask med naturliga ingredienser som har rengörande, antibakteriella och antimikrobiella egenskaper.Det är värt att då och då göra en hemlagad ansiktsmask med naturliga ingredienser som har rengörande, antibakteriella och hudförnyande egenskaper som stimulerar, jämnar ut och lindrar irritation. Beprövade och effektiva ingredienser i hemmagjorda masker mot akne är: arnica, äppelcidervinäger, aloe vera, tea tree-olja, linfrö, naturlig yoghurt, gurkmeja, kamomill, nässlor, jäst, kanel.
 • Det lönar sig att använda särskilda kosttillskott för problematisk hud som bekämpar bakterier och inflammation, stimulerar reparationsprocesser i huden och normaliserar talgkörtlarnas arbete (t.ex. Zinamax).
 • Det lönar sig också att ta hand om en hälsosammare livsstil, vilket vår hud säkert kommer att uppskatta – sluta med eller begränsa stimulerande medel, ät hälsosamt och naturligt och ta hand om din hud.sluta med eller minska på stimulantia, övergå till en hälsosam, naturlig kost, undvika bearbetade livsmedel, undvika förorenade miljöer och bli mer motståndskraftig mot stress.
 • Det lönar sig att då och då göra en kroppsavgiftning med grönsaksshakes, speciella örtblandningar och en renande diet eller behandling med ett avgiftande kosttillskott (t.ex. Spirulin Plus, Detoxyn).

Category: Skönhet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Article by: admin