essential oils g2daac3943 640

Behandlingar mot håravfall, behandlingar för hårväxt – tips och recept. Hur fungerar behandlingarna och hur använder du dem?

Plåster mot håravfall är en alltmer populär hembehandling för att stärka och vitalisera håret. Regelbundet utförda gnidningar kommer inte bara att hjälpa till att stoppa processen med hårförtunning, utan också påskynda hårväxten och orsaka utseendet av nya baby hair! Hur och vilka ingredienser ska jag använda för att uppnå önskad effekt? Hur ofta ska du använda dem? Ta reda på de bästa hårbehandlingarna mot håravfall och hårväxt som du enkelt kan förbereda i ditt badrum.

Varför är hårbehandlingar effektiva?

 färska örter på din tallrik

Hårbehandlingar anses vara en av de mest effektivahuskurerna mot håravfall och hårväxt. Beroende på vilka ingredienser som används kan de ha olika verkningsområden. Oftast används gnidningar för att:

 • förebygga håravfall,
 • stärker hårlökar och hårsäckar,
 • stimulerar hårväxten,
 • förbättra hårbottens tillstånd (de normaliserar talgkörtlarnas arbete, rengör, förnyar, återfuktar),
 • förbättra hårfärgen.

De flesta av dessa behandlingar förbättrar också hårets kondition på ett omfattande sätt och ger det naturlig glans och vitalitet.

Hemgjorda hårinpackningar är oftast gjorda av naturliga ingredienser som var och en av oss har i sitt kök: Örter, kryddor, grönsaker, frukt, vegetabiliska oljor, kli och spannmålsflingor, malda frön. En vanlig ingrediens i massage är också ämnen som värmer upp och stimulerar mikrocirkulationen i huden (och därmed ökar effekten av massage), t.ex. kaffe, peppar och ingefära.

Det är främst appliceringsmetoden och valet av näringsrika ingredienser som är avgörande för hur effektiva och snabba inpackningarna är. Samtidigt masseras hårbotten, vilket stimulerar blodflödet och gör att ämnena i blandningen bättre tas upp av hårbottens celler.

Både hudmassagen och ingredienserna som används i blandningen stimulerar hårlökarna och främjar snabbare celldelning, vilket aktiverar ny hårväxt. Regelbunden användning av hårmassage ger näring åt hårlökarna, stärker håret, minskar håravfallet och förbättrar hårets kvalitet i hela längden.

Hur ofta ska jag använda hårinpackningar och hur länge ska behandlingen pågå?

Under en hårmassagebehandling tränger de aktiva ingredienserna djupt in i håret och gör det friskare för varje behandling. För att uppnå önskat resultat bör behandlingen pågå minst en månad och helst 1,5 eller 2 månader. Efter behandlingen bör du ta en paus på minst en vecka (helst flera veckor) innan du påbörjar en ny behandling.

Behandlingen ska appliceras efter varje schampo (om du tvättar håret var 2-3:e dag) eller två gånger i veckan (om du tvättar håret varje dag).

Kolla in vitamin geléer för att stärka, ge näring och snabb hårväxt: Jelly Bear Hair

 Jelly Bear Hair

Vilka typer av hårbehandlingar finns det? Hur applicerar jag hårbehandlingar?

Hårbehandlingar finns i många olika former och kan användas på många olika sätt. Eftersom hårbehandlingar bara är meningsfulla om de används regelbundet under en längre tidsperiod är det klokt att välja den appliceringsmetod som är mest bekväm, praktisk och problemfri för dig. Annars kan vi snabbt bli avskräckta och överge behandlingen.

Olika typer av rubs

 • En tjock pasta – en blandning av tjockare, oljiga ämnen (t.ex. olivolja, hårolja, flytande honung) med tunnare, flytande ämnen (t.ex. citronsaft, örtdryck). Pulveriserade råvaror (t.ex. spirulina, guarana, malda frön) används också ofta i en sådan gnidning.
 • Pastabaserad lotion – basen för lotion är blandade eller mosade grönsaker eller frukter (t.ex. avokado, blåbär, rödbetor, svart rova, selleri).
 • Gelmassage – basen är ett ämne med gelkonsistens, t.ex. aloe vera-gel eller tjock vätska. En gelinpackning – basen är en gelliknande substans, t.ex. aloe vera-gel eller en tjock vätska som skapas när man häller vatten över linfrö eller mjölbanan (när fröna kommer i kontakt med vatten avger de ett karakteristiskt slem, som är perfekt som bas för en inpackning).
 • En flytande form av massage – basen är vatten med tillsats av örtinjektioner, färskpressad grönsaksjuice eller färdiga hydrolat, blomvatten, hårdimma eller tonic.

Hur applicerar jag hårbehandlingar?

 • Tjocka, icke-stickande behandlingar appliceras på hela hårbotten och hårets hela längd med hjälp av handflatorna.
 • Flytande servetter hälls upp i en förströarflaska och sprutas över hela håret. Hårbotten ska också sprayas generöst med lotion. Glöm inte att massera hårbotten efter sprayningen.
 • Vätskan och gelen (som är relativt tunna) kan också appliceras direkt på hårbotten med en spruta.

Lotionerna ska appliceras på rent hår. Överflödigt talg och rester av stylingprodukter kan störa absorptionen av de aktiva ingredienserna i hårbotten och håret. Efter 20-30 minuter, skölj håret mycket noggrant eller tvätta med ett milt schampo.

Läs också: Oljor för hår

Hårbehandlingar för svagt, långsamt växande och fallande hår – 3 beprövade och testade recept

 Mörtelns örter

Hästsvans, nässlor, calendula och pepparmint hårinpackning

Förbered först örtinfusionen: Häll 1 matsked vardera av åkerfräken, nässlor, ringblomma och pepparmynta i kokande vatten (100 ml). Låt det dra i flera minuter, sila och svalna. Tillsätt en tesked pulveriserad ingefära och gurkmeja till infusionen. Tillsätt också en tesked hårolja av ditt val. Häll blandningen i en flaska med en förstuvningsbehållare efter blandning. Spraya blandningen i håret och gnugga in den lätt i hårbotten. Tvätta ur efter 30 minuter.

Hårmask med kaffe och jojobaolja för tjockt, glänsande, vitalt hår och nytt baby hair

Blanda 1,5 teskedar malet bockhornsklöver med 50 ml bryggt starkt kaffe och 1 tesked jojobaolja. Gnugga in den förberedda blandningen i hårbotten och hår. Tvättas ut på 20 minuter.

Inruta svart rova för starka rötter och starkt, motståndskraftigt hår

Riv svarta rovor på ett rivjärn med små maskor. Pressa den genom gasväv och pressa saften. Häll den erhållna saften i en spruta och applicera på hårbotten. Gnugga lätt. Tvätta håret efter 25 minuter.

Läs också: Vitaminer för hår

Kontroversiella men effektiva behandlingar för håravfall

 Handduk och kosmetiska oljor

Vissa huskurer mot håravfall kan överraska eller till och med skrämma dig. Det finns bland annat naturliga hårväxtprodukter gjorda av grönsaker som luktar mycket starkt. Även om de är något kontroversiella (alla väljer inte att sätta lök på huvudet) är de ett av de mest effektiva sätten att bekämpa svagt hår. Om du inte har problem med starka aromer är de utan tvekan värda att testa.

Läkande lök gnugga för håravfall

Lök är rik på svavel – ett element som är involverat i syntesen av proteiner, som är hårets byggstenar. Förutom svavel innehåller lök mycket C- och A-vitamin, B-vitaminer, zink, selen, järn, fosfor, kalcium och kalium. Lökmassage stimulerar blodcirkulationen i hårbotten, vilket gör det lättare för de aktiva ingredienserna att nå hårsäckarna och hårlökarna.

Skala och riv löken. Pressa den försiktigt genom en gasbinda eller en tvättlapp och gnugga in saften i hårbotten. Tvätta huvudet efter cirka 30 minuter.

Stärkande och hämmande vitlökssalva mot håravfall

Vitlök är oöverträffad när det gäller naturlig läkande kraft. Om du kämpar med håravfall och inte har något emot den starka doften av denna fantastiska grönsak, är det värt att göra en vitlöksinpackning då och då för att ge håret en ordspråksmässig ”boost”. Genom att gnugga in vitlök i hårbotten ökar blodflödet och alla värdefulla ingredienser som den innehåller, som t.ex. svavel, aminosyror, C-vitamin, B-vitaminer, järn, magnesium och zink, tränger lättare in i hårrötterna och hårsäckarna.

Vi förbereder en stärkande vitlökspasta genom att mixa vitlöken till en pasta eller pressa den genom en press och sedan blanda den med lite olivolja. Gnid in pastan i hårbotten och vänta i 30 minuter innan du tvättar håret med ett milt schampo.

En vitaliserande, tillväxtstimulerande pepparrotshårsinpackning för håret.

Pepparrot fungerar på samma sätt som lök och vitlök – den stimulerar blodcirkulationen, ger snabbare hårväxt, stärker och ger näring åt hårlökar och rötter och förser dem med värdefulla ingredienser som: Vitamin A, E, C, B-vitaminer, svavel, kalcium, fosfor, zink, magnesium, kalium och järn.

Färska pepparrotsrötter ska rivas, sedan gnidas in i hårbotten, vänta ca 30 minuter, skölj och tvätta huvudet.

Inpackningar gjorda av dessa tre starka, intensivt doftande grönsaker har stor kraft att läka fallande, tunt, glest och försvagat hår och stimulera det att växa snabbare. Om du har känslig hårbotten kan de dock orsaka en allergisk reaktion.

Om du märker en allergisk reaktion är det bättre att använda andra (mildare) huskurer mot håravfall, till exempel aloe vera eller färdiga hårinpackningar.

Upptäck formeln med flera ingredienser för att återställa och påskynda hårväxten: Locerin

 Locerin

Category: Skönhet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Article by: admin