Depositphotos 228245054 S

Högt socker (hyperglykemi) – symtom, orsaker, behandling. Hur reglerar man blodsockernivån?

Högt blodsocker (hyperglykemi) är ett tillstånd där för mycket glukos cirkulerar i blodet, vilket leder till att kroppens funktion försämras. Den vanligaste orsaken till hyperglykemi är en gradvis ökande störning i kroppens kolhydratmetabolism, som främst beror på dålig kost och tillhörande övervikt eller fetma. En för hög koncentration av socker i blodet, särskilt när den uppträder allt oftare, är ett farligt fenomen. Det leder till ett antal sjukdomar, med diabetes i spetsen. Svår hyperglykemi kan hota liv och hälsa. En förhöjd sockernivå är dock ett tillstånd som i många fall kan vändas, även vid diagnostiserad diabetes. Hur kan man sänka sockret? Hur sänker man blodsockernivån och återfår en känsla av välbefinnande?

Hyperglykemi – vad är det och varför uppstår det?

Enför hög sockernivå i blodet (även kallad hyperglykemi eller överdiagnostik) är ett tillstånd där glukoskoncentrationen i blodet är högre än normalt. Ju högre sockernivån är, desto sämre fungerar kroppen och desto allvarligare är symtomen.

Hyperglykemi orsakas oftast av dålig kost och ohälsosam livsstil, men kan också bero på hormonella svängningar, metaboliska störningar eller inflammatoriska tillstånd i kroppen. Det kan också vara en följd av vissa sjukdomar eller av att man tar vissa mediciner.

För mycket socker – ett problem som inte får underskattas

Som redan nämnts orsakas högt blodsocker oftast av en dålig kost som domineras av kolhydrater med en hög halt avSom redan nämnts orsakas ökningen av glykemi oftast av en olämplig kost, som domineras av kolhydrater med högt glykemiskt index, fet och högbearbetad mat och samtidigt inte tillräckligt med fibrer.

Diabetessjukdomar utvecklas vanligtvis gradvis. Efter en måltid som är rik på enkla sockerarter känner man sig plötsligt sömnig och trött, och sedan ökar magsuget och man får en stark lust att äta något (helst sött). Med tiden blir dessa incidenter allt vanligare, problemet med lätt och snabb viktökning uppträder, blodsockernivån fluktuerar oftare och mer våldsamt.

För att normalisera glukosnivån i blodet börjar kroppen utsöndra mer och mer insulin (detta hormon ansvarar för att leverera glukos till cellerna, vilket leder till att sockernivån i blodet sjunker). Cellerna blir dock mer och mer motståndskraftiga mot insulinets verkan, och blodsockernivån är fortfarande förhöjd och det blir svårare och svårare att få ner den. På detta sätt utvecklas insulinresistens, som sedan övergår till pre-diabetes, som sedan övergår till typ 2-diabetes.

Om för högt socker är ett problem som oroar oss är det värt att börja bekämpa det direkt. Ju tidigare du ändrar din kost och minskar din kroppsvikt, desto större är chansen att du undviker den svåra formen av diabetes och dess komplikationer.

Normalt blodsocker och hyperglykemi

 en glukometer i handen

Om symtomen på hyperglykemi (överglykemi) och hypoglykemi (underglykemi) blir allt vanligare och mer intensiva är de en larmsignal om att det är något fel på kolhydratomsättningen i kroppen. Vi kan kontrollera våra blodsockernivåer med en blodsockermätare eller med särskilda laboratorietester.

När kan man tala om hyperglykemi och när är blodsockret normalt?

För vuxna är det normala fasteblodsockret 70-99 mg/dl (detta är det normala fasteblodsockret).

När fasteblodsockret ligger mellan 100-125 mg/dl, säger det oss att vi har onormalt fasteblodsocker (IFG) och prediabetes.

När fasteblodsockret (i två mätningar) är högre än 126 mg/dl innebär det diabetes.

När det gäller blodsockernivån efter en måltid (två timmar efter) anses ett resultat under 140 mg/dl vara normalt.

Om blodsockret två timmar efter en måltid ligger mellan 140 och 199 mg/dl, är det ett tecken på prediabetes.

Om blodsockret två timmar efter en måltid är högre än 200 mg/dl tyder det på diabetes.

De angivna blodsockernormerna gäller för vuxna. Det är värt att nämna att normerna för äldre ser lite annorlunda ut, de är lite bredare. För äldre personer är t.ex. normen för fasteblodsocker 80-140 mg/dl och mindre än 180 mg/dl efter en måltid.

De vanligaste symtomen på hyperglykemi

Hyperglykemi-symptom uppstår när det råder brist på insulin i kroppen, eller när cellerna inte reagerar på insulinets verkan och blodsockernivåerna därför inte kan sänkas.

Symtom på onormalt höga blodglukosnivåer kan uppstå strax efter en måltid som är rik på lättsmält kolhydrater, eller så kan de uppstå. (Ju längre din kropp inte kan minska sockerhalten, desto värre och farligare blir symptomen).

Symtom på högt blodsocker:

  • känner sig trött,
  • svaghet,
  • att känna sig sämre,
  • koncentrationssvårigheter,
  • sömnighet,
  • huvudvärk och yrsel,
  • ökad törst,
  • överdriven aptit,
  • muntorrhet,
  • frekvent urinering,
  • synstörningar,
  • illamående och kräkningar,
  • hudproblem (ofta återkommande hudinfektioner, överdriven torrhet i huden, klåda i huden)
  • frekventa infektioner i urin- och könsorganen,
  • Svårigheter med sårläkning.

Orsaker till hyperglykemi

 Läkaren håller en munk med glasyr i ena handen och en centimeter i den andra.

För högt blodsocker är en följd av störningar i insulinhanteringen (insulinbrist eller otillräcklig insulinverkan på vävnader och celler). Den vanligaste orsaken till hyperglykemi är felaktig kost, men fenomenet kan också ha andra orsaker.

De viktigaste orsakerna till högt socker:

  • Typ 1-diabetes – en autoimmun sjukdom där immunceller angriper de celler i bukspottkörteln som ansvarar för insulinproduktionen. Insulinbrist vid typ 1-diabetes är en direkt bidragande orsak till förhöjt blodsocker. Att hoppa över en insulindos eller att få för lite insulin är faktorer som kan orsaka allvarlig hyperglykemi vid typ 1-diabetes. Detta kan leda till livshotande komplikationer (ketoacidos, ketokoma). Ackumulering av glukos i blodet kan också orsaka neuropati och skador på blodkärl, förlust av synen.
  • Typ 2-diabetes – en civilisationssjukdom som orsakas av fetma, dålig kost och ohälsosam livsstil. Följande faktorer kan bidra till att hyperglykemi uppstår vid typ 2-diabetes: avbrytande av behandling, olämpligt val av läkemedel, överhoppning av insulindoser, ignorerande av rekommendationerna i diabetesdieten, för lite antidiabetiska preparat.
  • Kostfel – för många måltider, för många produkter som är rika på enkla sockerarter i maten.äta för många måltider, för många produkter med mycket enkelt socker i menyn, för många mjöl- och fettprodukter i menyn, en meny som baseras på mycket bearbetad mat.

Ytterligare faktorer som kan orsaka hyperglykemi är:

  • stress,
  • brist på fysisk aktivitet, stillasittande livsstil,
  • alkoholmissbruk,
  • vissa sjukdomar, inflammatoriska tillstånd i kroppen, infektioner, svår smärta,
  • hormonella störningar,
  • metaboliska störningar,
  • graviditet.

Hyperglykemi – vilka tester ska utföras?

Det finns ett antal tester för personer som märker symtom som kännetecknar hyperglykemi och som vill kontrollera om de har insulinresistens, diabetes eller prediabetes.

Tester för att diagnostisera diabetes och pre-diabetes

  • test av fasteglukos,
  • insulinnivåer vid fasta,
  • Test av oral glukostolerans (fastande och två timmar efter att ha druckit en glukoslösning),
  • blodsocker,
  • glykerat hemoglobin,
  • Metabolisk klämmetod,
  • HOMA-IR-index,
  • lipidprofil.

Hur kan man minska hög sockerhalt? Hur förebygger man diabetes?

Hög sockerhalt i kosten

 en tallrik med hälsosam mat

Både när det gäller tidiga problem med hyperglykemi och förebyggande av diabetes är det viktigaste att minska kroppsvikten till en normal nivå och att förändraDet viktigaste, både när det gäller tidiga problem med hyperglykemi och förebyggande av diabetes, är att minska kroppsvikten till en normal nivå och att ändra matvanor och utesluta livsmedel som bidrar till snabba fluktuationer i blodglukosnivåerna (livsmedel med högt glykemiskt index).

Produkterna rekommenderas inte för personer som lider av högt blodsocker:

  • sötsaker,
  • Vita mjölprodukter (t.ex. vitt bröd och vita rullar, vit pasta, konfektyr),
  • Vitt ris och fin gryn (t.ex. gryn),
  • mycket mogen och mycket söt frukt,
  • socker, honung, sylt,
  • söta färgade drycker och juice med tillsatt socker,
  • sötad yoghurt och mjölkdesserter,
  • Chips, bakad potatis,
  • chips, pinnar och andra salta snacks,
  • sötade frukostflingor,
  • majsflingor,
  • fett kött och charkuterier,
  • korv av låg kvalitet, konserver,
  • snabbmat,
  • färdiga måltider.

Produkter som rekommenderas för personer som kämpar med högt socker:

  • grönsaker (i stora mängder),
  • mindre söta och mindre mogna frukter (med måtta),
  • fullkornsbröd,
  • fullkornspasta,
  • brunt ris,
  • frön och frön (t.ex. pumpafrön, solrosfrön, sesamfrön, linfrön),
  • naturlig havregrynsgröt,
  • kli,
  • yoghurt utan tillsatt socker, kefir, kärnmjölk,
  • ostar,
  • ägg,
  • magert kött,
  • magrare charkuterier av god kvalitet.

Fysisk aktivitet och högt sockerinnehåll

Det är mycket viktigt för problem med högt socker att sluta med en stillasittande livsstil. Låg fysisk aktivitet är en faktor som i hög grad påverkar utvecklingen av diabetes, och vice versa – systematisk fysisk aktivitet minskar risken för diabetes och minskar insulinresistensen.

Under träning (även måttlig träning) har kroppens celler ett större behov av glukos, som är deras energimaterial. Därför förbrukar de glukos mer intensivt, och därmed minskar nivån av socker som cirkulerar i blodet.

Om vi försöker minska sockernivån i blodet är det också viktigt att se till att vi slappnar av ordentligt, undviker stress och utmattning och får en god natts sömn. Dessa till synes obetydliga faktorer har stor betydelse för kroppens kolhydratbalans. En god psykofysisk kondition är en bundsförvant för stabilare och lägre blodsockernivåer.

Naturliga lösningar för högt socker

Syftet med diabetesbehandlingen är att stabilisera blodsockernivån och motverka hyperglykemi. Speciella växtextrakt med effekten att förbättra insulin- och glukosmetabolismen i organismen kan vara ett stort stöd i processen för att minska sockret. Multikomponentkosttillskott baserade på dessa extrakt fungerar också mycket bra.

De bästa naturliga ingredienserna som hjälper till att reglera blodsockernivån är följande

Möt Redusugar – ett innovativt preparat som innehåller 9 av de mest effektiva naturliga ämnena för att sänka blodsockernivån.

redusugar

BESTÄLL REDUSUGAR NU

Källor:

  • https://www.cdc.gov/diabetes/basics/low-blood-sugar-treatment.html
  • https://www.cdc.gov/diabetes/basics/low-blood-sugar.html
  • https://www.healthline.com/health/type-2-diabetes/hyperglycemia

Category: Hälsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Article by: admin