Depositphotos 98579014 S

Kapillärhuden – vad är dess egenskaper, hur man tar hand om den och hur man förbättrar dess tillstånd?

Den vaskulära huden är en problematisk hudtyp som kräver särskild vård. Huden är extremt tunn, känslig och känslig för irritation. Den kännetecknas av erytem och tydligt utvidgade blodkärl, särskilt på kinderna. Den vaskulära huden är vanligtvis en naturlig predisposition som bestäms av genetik, men det finns många faktorer som förvärrar sådana egenskaper som rodnad eller vaskulära spindelådror. Ibland är kärlhud också det första stadiet av rosacea. Hur känner du igen en vaskulär hudfärg? Hur tar man hand om kärlhuden och förbättrar dess utseende?

Symtomen på couperose hud

Huden kännetecknas av ytlig kärlbildning, en känslig struktur, hög känslighet för skador och mindre elasticitet och styrka hos blodkärlen än normal hud.

När det gäller vaskulär hud förlorar blodkärlen sin täthet, blir deformerade och utvidgar sig överdrivet, i stället för att dra ihop och slappna av fritt, som ett resultat av blodflödet. Till en början förvärras ansiktsrödhet endast under vissa ogynnsamma förhållanden (t.ex. vid fysisk ansträngning eller snabba temperaturförändringar), men med tiden förvärras fenomenet.

Därför är det så viktigt att ta hand om kärlhuden för att stärka blodkärlen, lindra irritationer och ljusa upp hudförändringar.

Hur ser en vaskulär hud ut? Huvudsakliga symtom

 • tunn, ömtålig och känslig hud som är känslig för skador och irritation,
 • Enstaka spindelådror eller ett nätverk av små kapillärer som lyser genom huden (främst runt näsan, på kinderna, hakan, halsen och dekolletaget),
 • Frekvent eller ihållande erytem i ansiktet,
 • en tendens till tillfällig rodnad i ansiktet (t.ex. i stressiga situationer eller på platser med förorenad luft),
 • Känslighet för hudallergier (t.ex. mot vissa kosmetika),
 • frekventa hudinflammationer, lokala röda fläckar i ansiktet (t.ex. mitt på kinderna),
 • känsla av stramhet i huden, klåda, brännande känsla.
 Närbild av trasiga kapillärer i ansiktet.

Det är värt att betona att felaktig vård av kapillärhuden kan vara en av de faktorer som påverkar utvecklingen av en kronisk, inflammatorisk hudsjukdom som rosacea. Så om du märker symptom på couperose hud, är det värt att ta hand om det ordentligt direkt. Hur ska man sköta en couperose hud på rätt sätt? Vi kommer att ge dig några tips i den fortsatta delen av denna artikel.

Fenomenet couperose skin – dess orsaker. Vem är mest benägen att ha en kapillär hudfärg?

Tunn hud, grunda blodkärl och deras bräcklighet och permeabilitet är orsaker till frekventa eller ihållande erytem.Hudens tunnhet, det ytliga systemet av blodkärl och deras bräcklighet och genomsläpplighet är orsaken till att ansiktet ofta eller permanent är rött (eller mindre, lokal rodnad) och mer eller mindre märkbara kärlvårtor (telangiectasier).

Att det uppstår röda knölar i ansiktet är ett mycket vanligt fenomen som drabbar både unga och mogna kvinnor. Vanligtvis uppträder de första symtomen på kärlhygiens i form av en tillfällig rodnad och de första dåligt synliga kapillärerna mellan 20 och 30 års ålder. Men efter 40 års ålder blir de röda fläckarna och spindelådrorna mer och mer synliga och täcker större delar av ansiktet.

Den främsta orsaken till vaskulär hudfärg är genetiska anlag (vi ärver ett grunt blodkärlssystem från våra föräldrar, far- och morföräldrar). Dessutom lider personer med ljus hudfärg oftare av vaskulär hud än personer med mörk hudfärg.

Detta fenomen drabbar också kvinnor oftare än män, vilket har att göra med höga nivåer av kvinnliga könshormoner (östrogen). De har en avslappnande effekt på blodkärlens muskulatur, vilket främjar deras utvidgning.

Genetik och hormoner är dock inte de enda faktorer som spelar in. Rödhet och utvidgade blodkärl förvärras av vissa yttre och inre faktorer.

Faktorer som förvärrar symtomen på vaskulär hud

 • Plötsliga temperaturförändringar,
 • besök i solarium, exponering för starkt solljus,
 • använda dagkrämer utan UV-filter,
 • Tvätta ansiktet i för varmt vatten, varma bad, bastubesök,
 • tvätta ansiktet i hårt och starkt klorerat vatten,
 • Föna håret (huden utsätts för mycket höga temperaturer),
 • frostig, hård luft,
 • stark vind,
 • Användning av aggressiv, irriterande kosmetika,
 • Användning av kosmetika som innehåller alkohol,
 • överdriven fysisk ansträngning,
 • vistas på platser med torr luft,
 • vistas i rökiga rum, i damm, i smog,
 • använda stora mängder heta kryddor,
 • Alkoholmissbruk, rökning, stora mängder starkt kaffe,
 • hormonella svängningar (menstruation, graviditet, klimakteriet),
 • stress,
 • starka känslor,
 • högt blodtryck, cirkulationsproblem.

Vård av kapillär hud – hur vårdar man kapillär hud, vilka kosmetika ska man använda och vilka ska man undvika?

 Kosmetiska oljor i burkar, bredvid färska blommor.

När du tar hand om kärlhinnan är valet av kosmetika viktigt – ansiktsrengöring, krämer, skrubb och toners. Det är välkänt att hudfärgen är extremt känslig och mycket reaktiv. Det är mycket lätt att orsaka inflammation och öka synligheten av vaskulära spindelådror och röda knölar.

Om du har en kärlkänslig hud bör du undvika att använda kosmetika med aggressiva, starka ämnen som kan orsaka irritation. I stället bör vi använda mild kosmetika som bygger på ingredienser som lugnar, minskar inflammation och återställer hudens balans. En önskvärd komponent i kosmetika (särskilt krämer) för couperose hud är också ämnen som förseglar och förstärker blodkärlen.

När du väljer vårdpreparat är det värt att satsa på kosmetika som är utformad för känslig och ömtålig hud eller direkt för vaskulär hud. Vi bör undvika mekaniska skrubbar, eftersom partiklarna i dem kan irritera huden. Det är bättre att använda enzymatisk peeling.

Starka, antiseptiska och uttorkande toners och geler för ansiktsrengöring är inte heller lämpliga. Använd mild mjölk eller micellar liquid för att avlägsna smink och lätta, återfuktande och lugnande preparat i form av gelkräm för ansiktstvätt. Rosenvatten eller annat blomvatten eller hydrolat av trollhassel, kamomill eller lind kan användas som tonic.

Personer med couperose hud bör också vara uppmärksamma på hur de rengör ansiktet och undvika aktiviteter som kan irritera huden ytterligare och förvärra rodnad. Vad är det exakt som är inblandat?

Först och främst är det lämpligt att använda ljummet vatten för att tvätta ansiktet och inte varmt eller, ännu värre, hett vatten. Undvik svampar, skrubbor och borstar som kan skada den känsliga hudstrukturen. Det är bättre att rengöra ansiktet endast med händerna. Var försiktig när du torkar huden. Istället för att gnugga huden med en handduk kan du trycka den mot ansiktet för att få bort vattnet.

Kom ihåg att sminka av dig ordentligt innan du går till sängs och att inte använda kosmetika av låg kvalitet, föråldrad eller gammal kosmetika.

Använd en fuktgivandedagkräm med UV-filter och en nattkräm med vårdande, lugnande och vasokonstriktiva ingredienser.

Det är också värt att då och då använda en hemlagad mask som jämnar ut, stärker blodkärlen och gör huden ljusare. Ett ansiktsserum, t.ex. med C-vitamin, kan också vara till stor hjälp för att jämna ut din hy och eliminera eventuella ojämnheter i huden.

Kolla in föryngrande, förskönande och korrigerande serum för ansiktet: EleveRenew

 EleveRenew

Aktiva ingredienser i kosmetika som är populära för couperose hud

 • Panthenol – lugnar irritationer, stimulerar hudens regenerationsprocesser, mjukgör och slätar ut huden, återfuktar, minskar rodnad, förbättrar pigmenteringen.
 • C-vitamin – gör blodkärlen mer flexibla och tätar dem, minskar tendensen till bildning av kärlkärl, gör huden ljusare, förenhetligar färgen och minskar missfärgningar. Dessutom har den anti-ageing-egenskaper. Den skyddar hudcellerna från skador, stimulerar kollagenproduktionen och förebygger rynkor. Minskar tecken på trötthet, ljusar upp huden och gör att den ser friskare och mer vital ut.
 • K-vitamin – minskar intensiteten av rodnad i ansiktet, jämnar ut hudtonen, minskar uppkomsten av vaskulära spindelådror. Påverkar blodkärlens tillstånd positivt. Genom att stärka deras väggar förhindrar den subkutana blödningar.
 • Extrakt av hästkastanj – stärker blodkärlen, förbättrar deras elasticitet och minskar genomsläppligheten, vilket minskar uppkomsten av kärlspindlar och erytem.
 • Arnica-extrakt – förbättrar kapillärkärlens elasticitet, förebygger mikroblödningar, minskar missfärgningar, förbättrar hudtonen. Lugnar känslig hud, stödjer hudens regenerering vid irritation och skador. Minskar hudinflammation, bekämpar mikroorganismer.
 • Ginkgo biloba (ginkgo biloba) – gör blodkärlen starkare, mer sträckbara, mindre bräckliga och mindre genomsläppliga. Förbättrar blodcirkulationen och syresättningen av huden. Påverkar hudfärgens kvalitet på ett positivt sätt och stimulerar förnyelseprocesser.
 • Havre – stödjer hudens förnyelse, har en lugnande, mjukgörande och återfuktande effekt. Ljusar upp och jämnar ut hudfärgen. Tack vare förekomsten av många värdefulla vitaminer (t.ex. E-vitamin, vitaminer från B-gruppen) och mineraler (t.ex. koppar, zink) ger den huden näring, fasthet och elasticitet. Den förbättrar också hudtonen.
 • Kamomill – lugnar irritation, ger näring, jämnar ut, bekämpar fria radikaler, förbättrar hy, minskar inflammation och hjälper till att minska missfärgningar.
 • Hammarbåge – lyser upp och vitaliserar huden, samtidigt som den rengör, är antibakteriell och uppfriskande. Tack vare dess positiva inverkan på blodkärlens tillstånd stöder den vården av en couperosetextur. Reducerar rodnad och vaskulära spindelådror, balanserar hudtonen.
 • Extrakt av lakritsrot – skyddar huden från skadliga faktorer, har antioxidativa och antibakteriella egenskaper. Stimulerar regenerering och förbättrar hudens kvalitet. Gör huden ljusare, stärker blodkärlen, förhindrar bildandet av kärlspindlar, minskar rodnad.
 • Hålbärsextrakt – är en rik källa till C-vitamin, balanserar hudtonen och minskar uppkomsten av kapillärer och rodnad, har en antiinflammatorisk effekt, ger vitalitet och lyster åt hyen.

Möt den ljusare, anti-åldrande och reducerande krämen med C-vitamin: EleverSkin Glow

 EleverSkin Glow

Följande ingredienser fungerar också bra för att ta hand om din kärlhud (vi kan använda dem i hemgjorda ansiktsmasker):

 • hallonfröolja,
 • linfrö,
 • persilja,
 • aloe vera,
 • ringblomma,
 • lera,
 • vit mullbär,
 • rosenolja,
 • Citronsaft,
 • gurkmeja,
 • olja av nattljus,
 • macadamiaolja,
 • äppelcidervinäger,
 • gurka.

Ingredienser i kosmetika som inte uppskattas av couperose hud och som bör undvikas.

 • Alkohol – irriterar, leder till överdriven utvidgning av blodkärlen, orsakar hudinflammation och rodnad, ökar synligheten av vaskulära spindelådror, kan orsaka klåda och sveda.
 • Mentol, pepparmynta, pepparmyntsolja, eukalyptusolja – innehåller många intensiva aromatiska ämnen som ger en kylande och stickande effekt på huden. På normal hud ger de vanligtvis inga negativa effekter, men på mycket känslig hud, t.ex. kärlhud, kan de förstärka rodnad, irritera, orsaka sensibilisering och sveda.
 • Kamfer, aceton – kan kraftigt irritera känslig kärlhud och leda till erytem, lokala röda fläckar på huden som gör att fler kärl blir synliga, samt brännande känsla och smärta.
 • Urea – rekommenderas inte för ytligt vaskulariserad hud eftersom det kan orsaka ökat upptag av aktiva substanser i kärlen och kraftig hyperreaktivitet i huden. Detta kan leda till att rodnaden blir intensivare och att de vaskulära spindelådrorna ökar.
 • Tvål – innehåller uttorkande ingredienser, kan orsaka erytem, klåda och brännskador.

Ytterligare hudvårdstips för couperose hud

Hur tar jag hand om min kärlhud på sommaren?

 ett kvinnoansikte med solglasögon och hatt
 • När man vårdar kapillär hud på sommaren är det viktigt att använda en kräm med SPF-filter (dvs. UV-filter). På våren räcker det med en kräm med SPF 20-filter, medan man på sommaren, när UV-strålningen är särskilt stark, rekommenderar krämer med SPF 30- eller till och med SPF 50-filter. Det är mycket viktigt med ett korrekt solskydd i form av en kräm med filter. Ett sådant preparat förhindrar inte bara rodnad och ökad synlighet av vaskulära spindelådror, utan skyddar också mot torrhet och för tidigt åldrande av huden.
 • Om du har vaskulär hud bör du begränsa din vistelse i luftkonditionerade rum.
 • Undvik långvarigt solbadande och plötsliga temperaturförändringar (t.ex. när du kommer från varmt väder till en mycket sval, starkt luftkonditionerad bil).
 • Håll din kropp väl återfuktad (drick minst 2 liter vatten per dag).
 • Under semestern bör du undvika att bada i pooler och i stället välja att bada i sjöar eller i havet (i pooler måste vi hantera klorerat vatten, vilket är dåligt för kapillärernas hud).
 • Se till att återfukta huden intensivt.

Hur tar man hand om kapillär hud på vintern?

 • Använd luftfuktare under uppvärmningssäsongen (torr luft är skadlig för kapillärhuden).
 • Försök att inte stanna för länge i kylan och den starka vinden.
 • Använd skyddande krämer.
 • Undvik bastu och solarium.
 • Undvik att äta mycket varm mat och dryck.
 • Undvik att sitta i närheten av radiatorer och värmare.

Källor:

 • https://www.healthline.com/health/broken-blood-vessels-on-face
 • https://www.healthline.com/health/skin-disorders/sensitive-skin
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/321387
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/312845

Category: Skönhet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Article by: admin