pexels karolina grabowska 4871306

Örter för seborré – hur man minskar talgproduktionen och minskar hudskador

Örter mot seborré är ett av de mest effektiva sätten att minska de irriterande symtomen i samband med överdriven talgutsöndring från talgkörtlarna. Förutom att använda läkemedel, kosttillskott och kosmetika för att minska seborré är det värt att inkludera växtbaserade behandlingar i listan över hemmabehandlingar. Regelbunden användning av örter är ett sätt att normalisera talgkörtlarnas aktivitet och stimulera reparationsprocesser. Kom ihåg att seborré ofta leder till hudsjukdomar, både i hårbotten och på andra ställen på kroppen, så det är värt att börja bekämpa det så snart som möjligt. Växtbaserade läkemedel hjälper till att minska seborré och förbättra hudens och hårets estetik samt minska utvecklingen av seborrérelaterade sjukdomar.Det är en bra idé att börja bekämpa seborré så snart som möjligt.

Vad är seborré? Symtom och effekter av seborré

 Skällor observerade med hjälp av ett förstoringsglas

Seborrhoea är ett vanligt tillstånd som beror på att talgkörtlarna fungerar dåligt. När huden fungerar normalt utsöndrar talgkörtlarna små mängder talg, som systematiskt avlägsnas genom rengöring och exfoliering. Vid seborré ökar däremot aktiviteten i talgkörtlarna. Överflödigt talg börjar samlas på hudytan och täpper till porerna.

Vid seborré blir huden överdrivet fjällig trots hudvård. Den är glansig, fet, klibbig, benägen för pormaskar, eksem och inflammation. Porerna är förstorade och blockerade. Andra vanliga symtom är hudrodnad, klåda och sveda i huden, överdrivet håravfall och överdriven fetthet i håret (fuktigt, oljigt hår även kort efter tvätt).

Vad värre är, den hud där seborrhoea uppstår är en idealisk miljö för förökning av patogena bakterier, virus och svampar. Därför är följden av seborrhoea ofta utvecklingen av olika hudsjukdomar.

Sjukdomar som är förknippade med seborré är:

 • seborroisk dermatit,
 • Seborrhoeisk dermatit (hudförändringar förekommer främst i ansiktet, på bröstet och i ledveck),
 • Psoriasis i hårbotten,
 • Hudpsoriasis (skadorna uppträder främst på armbågar och knän),
 • ringorm,
 • seborrhoisk alopeci,
 • seborrheisk mjäll (fet mjäll),
 • cystisk mjäll,
 • akne vulgaris,
 • rosacea.

Seborrhoea uppträder på platser där det finns flest talgkörtlar, det vill säga främst i den håriga hårbotten och även i hårbotten.De vanligaste orsakerna till seborré är följande: seborré, seborré, seborré, seborré, seborré, seborré, seborré, seborré och seborré.

De vanligaste orsakerna till seborré

Det finns olika orsaker till seborré, men ärftliga faktorer spelar den största rollen. Om dina föräldrar eller mor- eller farföräldrar lider av seborré är det troligt att tendensen går i arv till kommande generationer.

Faktorer som påverkar ökad talgproduktion och utvecklingen av seborré är bland annat:

 • genetiska anlag,
 • hormonella störningar (främst överskott av könshormoner som androgener och progesteron),
 • försvagad immunitet,
 • bristande hygien,
 • dåliga väderförhållanden (t.ex. hög frost, hög värme),
 • stress,
 • miljöföroreningar,
 • svampinfektioner,
 • vissa sjukdomar (t.ex. AIDS, neurologiska sjukdomar),
 • övervikt och fetma,
 • dålig kost, brist på vissa vitaminer,
 • Användning av farmaceutiska och kosmetiska preparat som är för aggressiva för huden och som är steriliserande.

Kontrollera preparatet som hjälper dig att bli av med parasiter, skadliga mikroorganismer och toxiner: Detoxyn

 Detoxyn

Hur bekämpar man seborrhoea och förebygger seborroiska hudsjukdomar?

Det är lämpligt att börja bekämpa seborré så tidigt som möjligt, antingen med huskurer eller med hjälp av en hudläkare. Ju tidigare vi tar itu med seborrhoea, desto mindre är risken för att hudsjukdomar utvecklas och intensifieras.

Minskningen av seborrhoea bygger i första hand på systematisk och lämplig hudvård. Om problemet förvärras är det värt att ta råd från läkare och använda rekommenderade farmakologiska medel.

Huskurer mot seborré – 3 värdefulla tips för att bli av med seborré

 En flaska olja och färska örter

Seborrhoea är en irriterande, svårbekämpad, återkommande och förvärrad sjukdom som dessutom är fula, ofta obekväma och mycket pinsamma. För att bli av med seborré och de hud- och hårproblem som den orsakar kan vi antingen vända oss till en hudläkare eller göra en hemmabehandling.

Genom att tillämpa följande tips kan vi ”lugna” talgkörtlarna, normalisera hudens funktioner, rengöra den noggrant och stimulera dess regenerationsprocesser!

Låt oss börja med näring!

Näringen har stor betydelse för hudens tillstånd och funktion. En näringsfattig kost och brist på vissa näringsämnen kan bidra till att förvärra seborré. Därför är det värt att permanent övergå till en hälsosam kost med naturliga produkter av god kvalitet och undvika högförädlad mat.

I den dagliga menyn bör man särskilt se till att det finns produkter som är rika på komponenter som: vitamin A, vitamin E, vitaminer i B-gruppen (särskilt B2 och B3), vitamin C, zink, selen, koppar, svavel, omega 3-syror och protein.

Var noga med att välja rätt kosmetika!

För att bekämpa seborré är det viktigt att rengöra huden och exfoliera död epidermis. Kosmetika för seborrhisk hud bör dock vara fri från aggressiva ämnen som alkohol eller glykol, eftersom de kan förvärra inflammationen, sterilisera huden och förvärra huden och förvärrar hudproblem (överdriven exfoliering får talgkörtlarna att producera mer och mer talg).

För att rengöra huden bör du använda lätta, känsliga skum och geler med egenskaper som reglerar talgproduktionen. Toners med antibakteriella, porstoppande, exfolierande och mattgörande egenskaper (t.ex. med salicylsyra) är också lämpliga för daglig hudvård av ansiktet. Då och då är det värt att applicera en peel-off-mask på ansiktet.

För kroppsrengöring rekommenderas milda geler med antibakteriella, antiinflammatoriska, talgreducerande, regenererande och irritationsdämpande egenskaper. Det är också bra att exfoliera en eller två gånger i veckan.

Om du lider av seborroiskt mjäll bör du alltid ha ett bra schampo mot mjäll till hands. Specialiserade schampon med selensulfid som aktiv ingrediens är mycket effektiva mot mjäll och seborrheisk dermatit. Den har en stark bakteriedödande och svampdödande effekt och förhindrar överdriven skalning av epidermis. Hemmagjorda örtsköljningar hjälper också vid seborrheisk dermatit och mjäll.

Välj växtbaserade behandlingar!

För att bekämpa seborré och sjukdomar som seborrheisk dermatit, mjäll eller psoriasis kan hemmabehandlingar med örter och oljor vara till stor hjälp.

Till exempel kan tea tree-olja med sina starka antibakteriella, svampdödande, antiinflammatoriska och rengörande egenskaper vara mycket användbar. Du kan använda oljan för att massera din hårbotten och bli av med skadliga mikrober, minska fjällning, minska klåda och stimulera hudens förnyelse. Tea tree-olja kan också användas som en ingrediens i hemgjorda ansikts- och kroppsmasker.

Den kan också användas i masker, skrubbar, kompresser och anti-sjörövsinpackningar. grön lera, som har antiinflammatoriska egenskaper och rengör grundligt, samt äppelcidervinäger, som desinficerar, avlägsnar skadliga mikroorganismer och reglerar talgproduktionen. Andra ingredienser som är värda att använda i hembehandlingar mot seborré är:

 • Citronsaft,
 • aloe vera,
 • sheasmör,
 • eteriska oljor (t.ex. kryddnejlika, eukalyptus, kamomill, mandel, bomullsfrö, hampa, rosmarin),
 • kokosolja,
 • kryddor som kanel, ingefära och gurkmeja,
 • propolis.

Även växtbaserade resurser spelar ofta en viktig roll i hembehandlingar mot seborré. Vilka örter ska man välja för seborré?

Örter mot seborré – vilka är de bästa?

 4 skålar med olika örter

Fytoterapi (behandling med råvaror från växter) är populärt för att förebygga en mängd olika tillstånd, inklusive hudsjukdomar. Här är örter som på grund av de biosubstanser och värdefulla egenskaper som de innehåller är värda att använda i hemmabehandling mot seborré och relaterade sjukdomar.

Söt Rush

Sötkalmus är en mångsidig medicinalväxt med många värdefulla egenskaper. En av de vanligaste användningsområdena är att bekämpa seborré och hudsjukdomar. Den innehåller organiska syror, mineralsalter, tanniner, terpener, kolin och eteriska oljor.

Calamus har en mycket välgörande effekt på hud och hår. Den lugnar, minskar rodnad och klåda, lindrar irritation, lugnar talgkörtlarna och reglerar talgutsöndringen. Samtidigt bekämpar den inflammation och skadliga mikroorganismer. Det förebygger mjäll och skallighet, stärker och skyddar håret, ger glans och förbättrar dess utseende.

Ringblomma

Calendulablommor är bland de främsta fytonäringsämnena som bekämpar seborré. De är rika på nyttiga slemämnen som har en skyddande, lugnande och regenererande effekt. Andra värdefulla ämnen som ingår i calendula är terpener, tanniner, vitaminer och mineralsalter, hartser och saponiner. Tack vare sin exceptionellt starka sammansättning är ringblomma ett effektivt vapen mot hudinflammationer. Den hjälper också till att bekämpa bakterier och svampar och normalisera talgutsöndringen. Den påskyndar sårläkningen, lindrar irritation och gör huden smidig, väl återfuktad och mjuk.

Calendula har också en positiv effekt på håret. Den bekämpar inflammation, lugnar hårbotten, ger näring åt håret och minskar seborrhoea. Eftersom ringblomma också har en positiv effekt på blodkärlen (tätar och stärker dem) kan den också vara ett värdefullt stöd för dem som lider av spindelådror, åderbråck, erytem i ansiktet och missfärgning av huden.

Klöver

Klöver tillhör familjen Asteraceae, som främst finns i Europa och Asien, och är en mycket utbredd växt som finns i hela Polen. Burdock räknas till de mest värdefulla, mest använda och mest effektiva örterna för att bekämpa hudbesvär, inklusive de som är relaterade till hårbotten och hår, som t.ex. mjäll, håravfall, långsam hårväxt, skallighet, överdrivet fett hår.

Klöver innehåller antioxidanter, polyacetylenföreningar, sesquiterpener, flavonoider, tanniner, inulin, organiska syror och svavelföreningar. Örten har svampdödande, antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Det har en regenererande och stärkande effekt på tunt, tunt, svagt, skadat och utfallande hår. Den stärker hårlökar och hårsäckar och reparerar skador i hårets struktur. Extrakt av kardborre finns i många schampon, balsam, hårbalsam och kosttillskott. Burdockrot kan också köpas i krossad form i örtbutiker.

Angelica

Angelica tillhör sellerifamiljen. Den finns främst i Asien och Europa. Angelicarot är en värdefull växtbaserad råvara som används internt (i form av infusioner och tinkturer) vid matsmältningsbesvär och nervösa spänningstillstånd samt externt (i form av poultices, kompresser, poultices, poultices, poultices).Den används också externt (i form av kompresser, omslag, inpackningar) vid dermatologiska sjukdomar (psoriasis, akne), inklusive hårbotten (mjäll, seborrhisk alopeci, seborrhisk dermatit). Den används också vid överdriven hårfettning.

Angelica har antiinflammatoriska och antibakteriella effekter, lindrar klåda, lugnar irritation och minskar seborrhoea i hårbotten. Genom att återställa balansen i hårbotten hjälper den till att förbättra hårkvaliteten. Samtidigt ger den näring åt håret, stärker hårrötterna och förebygger håravfall. Angelica sammansättning innehåller: sesquiterpener, organiska syror, mineralsalter, vitaminer, kumariner, tanniner, flavonoider.

Willow

Pilträdet är ett av de vanligaste träden med exceptionella prydnadsegenskaper. Den används också inom naturmedicinen. Dess bark används som medicinsk råvara. Den innehåller: organiska syror, salicin, bioflavonoider, bitterämnen, hartser, tanniner, fenolsyror och mineralsalter.

Pil har starka antiinflammatoriska, antibakteriella, hudnormaliserande och desinficerande egenskaper. Tack vare dessa åtgärder är den idealisk som naturläkemedel mot seborré och olika symtom som är förknippade med seborrheisk dermatit, såsom mjäll, klåda eller intensiv fetthet i håret. Genom att stärka och förbättra hårets kondition minskar det också känsligheten för håravfall.

Andra värdefulla örter för seborré:

 • klokt,
 • rosmarin,
 • arnica,
 • kamomill,
 • Johannesört,
 • nässlor,
 • violett,
 • rue.

Kolla in det effektiva botemedlet för problematisk hud: Zinamax

 Zinamax

Category: Skönhet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Article by: admin