16769744426 af067abd3c k

Örter mot stress. Hur man effektivt bekämpar stress och förbättrar humöret med växtbaserade ingredienser.

Senast uppdaterad: 05.02.2022

Stress är en vanlig följeslagare för de flesta av oss. När vi är stressade mobiliserar hela vår organism för att kämpa mot ogynnsamma faktorer och använder en massa livskrafter, vilket försämrar dess arbete. Vi inser ofta inte hur många sjukdomar som är relaterade till fysisk och psykisk stress.

Känner sig ohälsosam, konstant spänning, irritabilitet, oförmåga att slappna av, svaghet, neuralgi, psykisk ohälsa.Många människor upplever detta mentala tillstånd dagligen. När vi hamnar i klorna på kronisk stress minskar vår livskvalitet avsevärt, så det är värt att söka efter ett effektivt sätt att återfå mental balans så snart som möjligt. Vi föreslår hur du kan bekämpa stress och lugna dina nerver med hjälp av välkända och uppskattade växtbaserade ingredienser. Här är de mest effektiva örterna mot stress för att hjälpa oss att återfå vårt välbefinnande och förbättra vårt mentala tillstånd!

Vad är stress? Hur hanterar man stress?

 Två skyltar med orden

Stress är kroppens reaktion på faktorer som rubbar den inre balansen, som är svåra att övervinna och som kan hota oss. Hela kroppen mobiliseras då starkt för att försvara sig, slåss eller fly från fara.

Stress kan utlösas av olika miljömässiga och sociala faktorer, t.ex.: press på jobbet, förlust av arbete, alltför stort personligt och yrkesmässigt ansvar, skulder, traumatiska upplevelser, sjukdom, klimakteriet, graviditet, kontakt med giftiga människor osv.Konflikter, överdriven stimulans, brådska, folksamlingar, buller, katastrofer, slumpmässiga olyckor.

Eftersom vår kropp använder mycket energi för att aktivera försvarsmekanismer och bekämpa stressfaktorer kan det hända att den inte har tillräckligt med energi för att fungera på andra områden. Därför lider olika organ och system i vår kropp ofta av stark och långvarig stress. Kronisk stress kan vara extremt farligt. Det kan inte bara orsaka ett antal irriterande symtom, som huvudvärk, svaghet, hudproblem eller muskelproblem, utan ocksåDet kan också leda till ett antal allvarliga sjukdomar, inklusive hjärtsjukdomar och cancer.

När vi är stressade utsöndrar vår kropp ökade mängder kortisol (stresshormon) och adrenalin, vilket leder till ett antal symptom, t.ex.

 • ökad puls,
 • hjärtklappning,
 • ökad kroppstemperatur,
 • ökat blodtryck,
 • snabb andning,
 • överdriven svettning,
 • handskakningar,
 • ökad muskelspänning,
 • Känslor av rastlöshet och ångest,
 • buksmärtor, matsmältningsproblem,
 • problem med aptiten,
 • yrsel och huvudvärk,
 • utmattning, svaghet,
 • sömnproblem, sömnbrist,
 • irritabilitet, hyperaktivitet,
 • humörsvängningar,
 • koncentrationssvårigheter.

Det mest effektiva sättet att befria oss från stress är naturligtvis att eliminera alla stressfaktorer från våra liv, men det går oftast inte att göra till 100 procent. Det är därför viktigt att vi blir motståndskraftiga mot stressorer och utvecklar förmågan att hantera stress. På så sätt kan vi hålla oss borta från en svår och stressig situation, även om vi befinner oss i en sådan, och stressen kommer inte att angripa vår kropp.

Hur hanterar du stress? Här är några effektiva sätt att göra det:

 • Använd antistressövningar (andningsövningar, spänna och slappna av musklerna, skaka av sig spänningar, le så ofta som möjligt),
 • yoga, meditation, tai-chi träning,
 • massage, aromaterapi, musikterapi,
 • Regelbundna promenader, frekventa vistelser i naturen (t.ex. i skogar, parker, ängar, vid vattnet),
 • Användning av antistresstillbehör och prylar (t.ex. tyngdtäcke, bollar, squash och stressreducerande kuber).
 • fysisk aktivitet,
 • regelbunden sömn och vila,
 • minska mängden stimulans och information som kommer till oss (främst genom att minska användningen av datorer, surfplattor och telefoner),
 • Korrekt hydrering av kroppen och en hälsosam kost som är rik på vitaminer från B-gruppen, protein, zink, omega 3- och omega 6-syror och elektrolyter,
 • hitta en intressant hobby (genom att koncentrera sig helt på en intressant och engagerande aktivitet kan vi avskärma oss från problem och negativa känslor och kroppen slappnar av),
 • regelbunden användning av växtbaserade ingredienser med antistress- och lugnande egenskaper.

Regelbunden användning av lämpliga växtbaserade ingredienser är en av de bästa metoderna för att öka motståndskraften mot stressfaktorer och därmed lindra spänningar, ångest, rastlöshet, negativa tankar, sömnlöshet och andra ihållande symtom.

Örter släcker nervsystemets överdrivna aktivitet på ett naturligt och kompatibelt sätt, slappnar av, hjälper till att distansera sig från problem, förbättrar humöret och eliminerar sömnproblem. I motsats till klassiska lugnande droger fungerar de inte våldsamt och är inte beroendeframkallande.

Det är värt att notera att många örter som används vid hög stress, överdriven nervositet och ångest har en adaptogen effekt – de gör att kroppen anpassar sig snabbare och effektivare till befintliga miljöförhållanden, även de som är mycket svåra och stressiga. Dessutom har örter från den adaptogena gruppen en positiv effekt på hela kroppen – de reglerar dess arbete och ser till att upprätthålla den naturliga harmonin i systemet. De stärker också nervsystemet. Många av dem förbättrar också den mentala prestationsförmågan.

Örter mot stress finns till salu i olika former, t.ex. torkade för bryggning, i pulverform (de kan tillsättas i cocktails, vatten, mjölk, juicer) eller i form av praktiska kosttillskott (kapslar, tabletter, droppar).

Örter mot stress, nerver och depression – vilka ska man välja?

 kinesisk citronella

I affärer, på apotek och på Internet hittar du ett brett spektrum av örter med avslappnande effekter, som förbättrar sömnkvaliteten och minskar stress, humörsvängningar och depressiva störningar. Vilka ska jag välja? Det finns inget enkelt svar här.

Även om örter för lugnande och stress fungerar på samma sätt är de inte exakt likadana, så de kan framkalla lite olika reaktioner hos alla. Johannesört kan fungera bäst för en person, ashwagandha kan fungera bäst för en annan, medan rosmarin, passionsblomma eller citronmeliss kan fungera bäst för en annan. Det är inte förvånande att åsikterna går isär om vilken som är den starkaste och mest effektiva örten för att lugna och motverka stress.

Om vi letar efter ett motgift mot stress, nervositet och ett mindre bra mentalt tillstånd är det bäst att vi bekantar oss med de enskilda örternas exakta egenskaper och effekter och sedan prövar några av dem. På så sätt kan vi ta reda på vilka som har bäst effekt på oss. Vi kan använda en enda örtbehandling eller skapa egna örtblandningar. Kombinationer av flera olika örter, oavsett om det är i form av ett tillskott med flera ingredienser eller ett hantverksmässigt örtblandning, ärSammansättningar av flera olika örter, oavsett om det är i form av ett tillägg med flera ingredienser eller en egentillverkad örtblandning, är bättre än enskilda råvaror eftersom de har en mer komplex och intensiv effekt.

Sådana blandningar med flera element är särskilt användbara när vi klagar över en mycket uttalad försvagning av vårt mentala tillstånd eller när vi kämpar med ett antal olika problem som har att göra medVi kämpar till exempel med kronisk stress, irritabilitet, nedsatt mental förmåga, svårigheter att kontrollera känslor osv.

De bästa örterna mot stress

I stressiga situationer kan vi använda lugnande teer eller stressreducerande kosttillskott som består av flera olika växtextrakt. Vilka ingredienser är värda att hålla utkik efter? Här är några välkända, uppskattade och effektiva örter som lugnar och motverkar stress:

Ashwagandha

 ashwagandha

Ashwagandha är en av de viktigaste växtresurserna för att bygga upp en hög motståndskraft mot stress. Den har starka adaptogena egenskaper. När vi ställs inför stressiga faktorer anpassar sig kroppen snabbt till dem och frisätter inte överdrivna mängder kortisol eller adrenalin som en försvarsreaktion. Som ett resultat av detta känner vi inte ökad spänning, ångest, rädsla eller andra effekter av stress, utan vi förblir i ett tillstånd av avslappning och distans till situationen.

Ashwagandha skyddar oss från de negativa effekterna av stress och har samtidigt en rad positiva effekter på vårt sinne och vår kropp, bland annat: förbättrar humöret, bekämpar depressiva, ångest- och neurotiska störningar, lugnar och tystar dåliga känslor, ökar den mentala produktiviteten, hjälper oss att komma in i ett djupare koncentrationstillstånd och hålla oss fokuserade på en viss uppgift under längre tid.

Ashwagandha minskar också känsligheten för psykofysisk trötthet, bekämpar migränsmärta, minskar inflammation i kroppen, ökar immuniteten, normaliserar blodsocker- och kolesterolnivåerna och gynnar hjärt- och kärlsystemet, endokrina system samt led- och muskelsystem.

Bacopa monnieri (småbladig bacopa)

Bacopa monnieri (småbladig bacopa), även känd som brahmi, är en kraftfull adaptogen som inte bara är känd för sina antistressegenskaper och lugnande effekter, utan även för sina utmärkta effekter på minnet. Bacopa är rik på bacosider som har en positiv effekt på hela kroppen, normaliserar dess arbete och främjar den inre balansen.

Växten minskar ångest, hyperaktivitet och överdriven nervositet. Vid ångest och panikattacker leder den till lugnande av nerverna, lugn och avkoppling. Vid depression, nedstämdhet och depressiva störningar ger den stabilisering och förbättring av humöret. Det höga innehållet av bacosider gör Bacopa monnieri till en av de mest effektiva örterna för att motverka stress, underlätta sömn och reglera dygnsrytmen.

Bacopa monnieri är också en bundsförvant för goda mentala prestationer. Det förbättrar minnet och reproduceringen av information, förbättrar koncentrationen, eliminerar hjärndimma och förbättrar tankeverksamheten.

Rhodiola rosea

 Rhodiola rosea

Rhodiola rosea kan vara ett mycket värdefullt stöd för personer som lider av långvarig stress. Det gör oss mer motståndskraftiga mot stressfaktorer, minimerar effekterna av kronisk stress, hämmar utsöndringen av kortisol och gör oss bättre på att hantera svåra situationer.

Den minskar nervösa spänningar, skyddar mot mental utmattning, eliminerar negativa känslor, reglerar humöret, bekämpar depressiva tillstånd och hjälper till att upprätthålla den inre balansen. Det har också en positiv effekt på hjärtat, skyddar mot ischemi och förbättrar blodcirkulationen. Den har antioxidativa egenskaper, bromsar åldrandeprocesser och stärker kroppen.

Chasteberry

Kinesisk citron är en annan uppskattad medicinalväxt som rekommenderas för personer som ofta påverkas av stress. Regelbunden användning förbättrar kroppens förmåga att anpassa sig till svåra yttre stressfaktorer. Liksom Rhodiola rosea minskar den produktionen av kortisol i kroppen, skyddar mot överdriven spänning, ångest, rastlöshet samt irritabilitet, uppdelning och sömnproblem.

Kinesisk citronella främjar också inre lugn, hjälper till att bättre kontrollera känslor, motverkar depression och har en positiv effekt på humöret. Det minskar mental trötthet, förbättrar koncentrationen och minnet. Det har också många hälsofrämjande egenskaper, bland annat: förbättrar immuniteten, gynnar levern, förbättrar matsmältningen, renar blodet, förbättrar den fysiska prestationsförmågan, ger vitalitet och ökar livslängden.

Eleutherococcus spinosus

Eleutherococcus aureus, även känd som sibirisk ginseng, har adaptogena egenskaper som minskar känsligheten för stressfaktorer och bidrar till att stabilisera humöret. Genom att lindra spänningar och stress och främja upprätthållandet av inre harmoni hjälper den oss att fungera bättre i vårt yrkes- och privatliv.

Eleutherococcus har också ett antal andra positiva egenskaper: minskar ångest och depressiva störningar, förbättrar minnet och koncentrationen, stöder viktiga organ som hjärta, lever och bukspottkörtel och har antiinflammatoriska, antioxidativa och immunstimulerande effekter.

Kontrollera: Stresspiller utan recept – Ranking

Passiflora incarnata (passionsblomma)

Passiflora incarnata minskar känsligheten i subkortikala centra, har en lugnande effekt, eliminerar spänningar, minskar ångest och lindrar stress. Den rekommenderas vid depression, nervös oro, kronisk stress, mental utmattning och sömnproblem. Passiflora kan också vara till hjälp under den svåra perioden av återhämtning från missbruk.

Melissa

Citronmeliss är en medicinalväxt som är rik på eteriska oljor, vilket gör att den har en exceptionellt behaglig och avslappnande citrondoft. Melissa är en av de mest populära örterna med lugnande, lugnande och avslappnande egenskaper.

Infusioner av citronmeliss kan hjälpa vid ångest, nervositet, hög nervspänning och överexcitering samt vid problem med att somna och oförmåga att upprätthålla en jämn och djup sömn under hela natten.

Humle

 hopp

Tack vare sitt innehåll av lupulin har humle lugnande och sömniga egenskaper. Genom att hämma aktiviteten i hjärnbarken lugnar den ner internt, minskar nervspänningen och underlättar insomningen.

Humlekottar (i form av infusioner eller kosttillskott) rekommenderas vid mental utmattning och när nerverna är ur funktion. nerver, sömnlöshet, irritabilitet, överdriven ångest, hyperaktivitet (även sexuell) och allmän kroppssvaghet.

Trädet (valerian)

Valerian är en av de mest kända och effektiva växtbaserade lugnande och sömnmedel. Den lugnar ner, framkallar ett tillstånd av lätt sömnighet, dämpar nervös spänning, hjälper till att släcka starka negativa känslor, sänker försiktigt blodtrycket och pulsen. Aktiva ämnen som finns i valerianrot, nämligen eterisk olja, valeransyra och estrar av valerian- och isovaleriansyror, orsakar avslappning och underlättar insomning.

Valerianrot används vid överdriven nervositet, rastlöshet, sömnlöshet, hysteri, tvångstankar, neuroser och för att bekämpa accelererande hjärtfrekvens vid neurotisk bakgrund.

Kontrollera: Sömntabletter utan recept – Ranking

Johannesört

Johannesört används främst vid matsmältningsstörningar (den slappnar av i matsmältningskanalens mjuka muskler, stimulerar utsöndringen av matsmältningssaft, förbättrar ämnesomsättningen), men den har också ett antal andra värdefulla egenskaper. En av dem är dess antidepressiva, lugnande och lugnande egenskaper som lindrar negativa känslor.

Johannesört kan hjälpa oss vid ångest, neurotiska störningar, överdriven känsla av oro, depressiva störningar och vid frekvent exponering för stressfaktorer.

Angelica

Angelica är en uppskattad medicinalväxt med en mångfacetterad effekt. En av dess viktigaste egenskaper är dess positiva effekt på nervsystemet. Angelica har en effektiv lugnande effekt och rekommenderas vid nervös utmattning, nervositet och ångest, sömnlöshet samt huvudvärk och yrsel.

Lavendel

Lavendel är en antistress- och lugnande ört som kan användas både internt och externt. Lavendelblommor har en mycket behaglig doft som gör oss på gott humör och har en avslappnande och lätt sömnig effekt.

Med hjälp av lavendelolja kan du få en aromaterapisession genom att hälla några droppar i en väldoftande eldstad, tillsätta vatten och värma upp. Lavendelinfusioner och preparat som innehåller lavendelextrakt hjälper också till att lugna nerverna.

Andra örter som minskar stress och spänningar, påverkar hjärnans funktion positivt och förbättrar det mentala välbefinnandet är:

 • gotu kola,
 • verbena,
 • grönt te,
 • reishi,
 • astragalus,
 • Ginkgo biloba,
 • maca.

Kolla in preparatet med flera ingredienser som är effektivt mot stress: Restilen

Category: Hälsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Article by: admin