Depositphotos 5965383 s

Hemgjord kosmetika – recept och effekter. Hur förbereder man preparat för naturlig hud- och hårvård från enkla ingredienser?

Senast uppdaterad: 02.06.2022

Hemgjord kosmetika dyker allt oftare upp i våra badrum och ersätter den färdiga kosmetiken. Sådana hemmagjorda preparat, som är baserade på naturliga ingredienser, har många fördelar: de är billiga, går snabbt att tillaga, är fria från starka, irriterande ämnen, allergivänliga och fulla av värdefulla ämnen. Hur börjar man skapa hemgjord kosmetika? Vilka ingredienser och tillbehör behöver vi? Vilken effekt har de olika hopkokningarna? Här är allt du behöver veta om hemgjord kosmetika.

Hemgjord kosmetika – varför använda den?

 en kvinna sträcker ner handen i en gräddburk

Hemgjord kosmetika fortsätter att öka i popularitet. Antingen används de som ett utbyte mot färdiga preparat eller så blir de en permanent ersättning för dem. De är en vanlig följeslagare för dem som följer ekologiska lösningar, människor som värdesätter naturlighet och undviker kemikalier i sina liv, allergiker och de som har allergier samt de som har problem med miljön.De är ofta följeslagare till anhängare av ekologiska lösningar, människor som värdesätter naturlighet och undviker kemikalier i sina liv, allergiker och ägare av problematisk hud, hud som är benägen att irritera och svagt, tunt och känsligt hår.

Hemgjord kosmetika är vanligtvis baserad på vegetabiliska oljor, örter, glycerin, hydrolater och enkla kulinariska produkter som finns i nästan alla kök. Hemgjord kosmetika har många fördelar, varav den viktigaste är avsaknaden av syntetiska ämnen som färgämnen, parabener, alkohol, SLS, glykol, konserveringsmedel, emulgeringsmedel, silikoner osv.

Många människor, särskilt de med känslig och ömtålig hud och känsligt hår, gillar inte att ofta komma i kontakt med kemikalier i kosmetika. Som ett resultat av deras negativa effekter blir håret överbelastat och försvagat, huden blir benägen att bli röd, utslagen och irriterad. Det kan också leda till torr hud och ökad känslighet för skador. Om vi ersätter apotekskosmetika med hemgjord kosmetika försvinner problemet med överbelastning och irritation av hud och hår som orsakas av syntetiska ämnen.

Fördelar med att göra din egen kosmetika

 • Hemgjord kosmetika är en kostnadseffektiv och effektiv lösning – både växtingredienser och råvaror som används som bas för kosmetika kostar inte mycket och räcker för att göra många hopkok i stora mängder.
 • Vi kan anpassa vår hemgjorda kosmetika genom att tillsätta exakt de ingredienser som vår hud eller vårt hår behöver för att uppnå de önskade effekterna. Samma sak gäller för doften – vi kan komponera en aromatisk komposition som passar oss perfekt. När det gäller kosmetika som köps i butik är vi alltid dömda till färdiga lösningar, och valet av aktiva substanser, doft eller preparatets konsistens är inte alltid 100 procent lämpligt för oss.
 • Hemgjord kosmetika är mycket effektiv om den är ordentligt förberedd och lagrad, tack vare den höga koncentrationen av aktiva ämnen och den naturliga sammansättningen. Å andra sidan innehåller färdiga kosmetika, särskilt de av lägre kvalitet, en stor andel fixeringsämnen, som garanterar en god konsistens, och olika fyllmedel med en mindre andel aktiva beståndsdelar. Det är därför många av dem inte fungerar lika intensivt som hemkosmetika.
 • Hemmagjord kosmetika är universell och mångsidig. En handgjord beredning kan användas för flera olika ändamål. Vi använder visserligen många olika typer av kosmetika dagligen, både för hud, hår och kropp. Var och en av dem syftar till olika effekter och har olika egenskaper. Det är dock värt att ha universell kosmetika i kosmetiksortimentet, som kan användas för olika delar av kroppen och i olika syften. Hemgjord kosmetika är perfekt för detta. Ett hemlagat balsam baserat på kokosolja och sheasmör är till exempel en multifunktionell produkt som kan användas som hårmask, ögonbrynsbalsam, läppskydd, kroppsbalsam och så vidare.
 • Hemgjord naturkosmetik är ekologisk och miljövänlig. De innehåller inga ämnen som är farliga för jorden och är inte heller testade på djur.

Kontrollera: Serum För ögonbryn – Ranking

Hemgjord kosmetika – hur skapar du dem och vilka ingredienser och tillbehör är värda att utrusta dig med?

 Kornblommor ligger i en skål, bredvid ligger flacons med blomsterextrakt.

Hemgjord kosmetika kan vara mer eller mindre tidskrävande. För att göra en expresskroppsskrubb som förbättrar blodcirkulationen, avlägsnar döda hudceller, stramar upp och förbättrar hudens fasthet, behöver du bara lite kaffesump, olja och havssalt. Men att förbereda en ansiktskräm är lite mer komplicerat.

Du behöver visserligen ingen specialutrustning för att göra hemgjord kosmetika, men om du ska börja göra dem i full fart behöver du några enkla apparater, som du kan köpa t.ex. i kosmetikabutiker, skönhetsbutiker eller butiker med ett brett produktsortiment. Några enkla tillbehör, som finns till exempel i kosmetikgrossister, kemikaliebutiker, apotek eller nätkemister, samt några råvaror som kommer att fungera som bas för framtida hopkok.

Räkne- och köksredskap som är värda att köpa

 • glasflaskor
 • Förbränningsflaskor,
 • flaskor med dispenser (om du ska göra flytande tvålar, ansikts- eller kroppstvättar etc.)
 • tomma behållare för krämer, lotioner, balsam,
 • skålar av glas eller porslin,
 • mortel (om vi ska mala rå örter själva)
 • Stora burkar (om vi ska göra våra egna örtmacerat, som senare ska användas som ingredienser i krämer och lotioner),
 • pipett, mätskedar,
 • spruta,
 • en censer, en behållare med en mätbägare,
 • skalor.

Råvaror som är användbara för att göra hemgjord kosmetika

 • glycerin,
 • kosmetisk lera (t.ex. vit eller grön – eliminerar överflödigt talg, tonar och jämnar ut hudtonen, rekommenderas därför särskilt för kosmetika för couperos, fet, akne och kombinerad hud).
 • pantenol,
 • koenzym Q10 i vätska eller pulver,
 • aktivt kol,
 • vitaminer i droppar eller tabletter – C-vitamin, A-vitamin, E-vitamin,
 • kosmetisk olja,
 • havssalt eller Himalayasalt,
 • Organiskt emulgeringsmedel eller bivax (användbart för att skapa kosmetika med emulsionskonsistens),
 • Organisk basgel, t.ex. aloe vera (för att göra kosmetika med gelkonsistens),
 • Blom- och örthydrolater (t.ex. ros, lavendel, kamomill, lime, grönt te).
 • eteriska oljor (t.ex. citron, mentol, tea tree, apelsin).
 • Olivolja och oljor som arganolja, kokosolja, aprikosolja, makadamiaolja, sötmandelolja och nyponfröolja.
 • smör: shea, kakao, kaffe, mango, avokado,
 • macerat och örtextrakt (t.ex. från arnica, ringblomma, bomull, morot, åkerfräken, goji bär, rödklöver, häckflock, Centella Asiatica, aloe vera).
 • Andra vegetabiliska råvaror (t.ex. ingefära, gurkmeja, grönt korn, linfrö, klorella och spirulina, bananfrön).

Kontrollera: Serum För ansikte – Ranking

Schampo, ansiktsvatten eller kanske en kräm – vilka kosmetiska produkter kan du göra hemma?

 Flaskor och skålar med växtbaserade råvaror, bredvid färska örter.

Nästan alla typer av kosmetika kan tillverkas i hemmets fyra hörn. Från vanliga krämer och lotioner för daglig användning, via rengöringsmedel och badsalt till koncentrerade balsam och masker.

Här finns enkla och effektiva hemkosmetika som är värda ansträngningen:

Hemlagat schampo

Att tvätta håret med vanligt schampo räcker ofta inte. Vårt hår tenderar att bli matt, frissigt och trassligt, det förlorar sin kvalitet och börjar bli fett snabbare eller tvärtom blir torrt. Schampon som köps i butik gör oss ofta en otjänst eftersom de flesta innehåller en mängd olika kemiska ämnen – silikoner, parabener, glykoler, skumbildare, konserveringsmedel och aggressiva rengöringsmedel.

Syntetiska ämnen som finns i kosmetika i överskott kan försvaga håret och påverka dess struktur negativt. Dessutom kan de irritera hårbotten. Om du vill stärka ditt hår i alla skeden av hårvården, börja med en hemlagad rengöring!

Hemlagat schampo görs med destillerat vatten. Hemlagat schampo bör också innehålla ingredienser med antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper (t.ex. Ett sådant hemmagjort schampo bör också innehålla ingredienser med antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper (t.ex. teolja, äppelcidervinäger) samt rengörande och uppfriskande egenskaper för hår och hårbotten, t.ex. milda vegetabiliska rengöringsmedel, blomhydrolater, honung, kokosnötsolja, nässlor, eukalyptusolja. Det är också en bra idé att tillsätta skyddande, mjukgörande och glänsande ämnen i schampot, t.ex. pantenol, jojobaolja, arganolja och citronsaft.

Hemgjorda hårbalsam samt ansikts- och hårmasker.

Eftersom både ett hårbalsam och en ansikts- eller hårmask ska ha en konsistens som gröt bör vi se till att ha rätt proportioner av lösa, tjocka och flytande ingredienser.

Banan, melon och avokado är idealiska som bas för balsam och masker tack vare sin tjocka, krämiga konsistens och rikedom på värdefulla ingredienser. Andra tjocka, anmärkningsvärda ingredienser är jäst, honung, yoghurt, oljor, aloe vera-gel, sheasmör, kakaosmör.

Pulveriserade ingredienser som är idealiska för balsam och masker är spirulina, ingefära, gurkmeja, vetegräs, malda havregryn, malda linfrön. Destillerat vatten fungerar bra som vätskebas.

Hemmagjorda ansiktsvatten

Tonics är en av de enklaste kosmetikaprodukterna i hemmet. De framställs vanligen genom att kombinera örtinfusioner (t.ex. kamomill, kardborre, grönt te, ringblomma) eller juice (t.ex. gurka, citron). Lotionen framställs vanligen genom att kombinera örtinfusioner (t.ex. kamomill, kardborre, grönt te, ringblomma) eller juice (t.ex. gurka, citron) eller hackade färska örter (t.ex. persilja) med vatten och eventuellt med lite kosmetisk olja.

Hemgjorda ansiktsbalsam och krämer

Lotioner och krämer måste ha konsistens som en emulsion och bör därför kombinera en vatten- och en fettfas. Florala och växtbaserade hydrolater används för vattenfasen och vegetabiliska oljor för fettfasen. De kombineras till en sammanhängande helhet med ett emulgeringsmedel (i det här fallet ett organiskt emulgeringsmedel).

Vatten- och fettkomponenterna har närande, skyddande, vitaliserande, smörjande och fuktgivande egenskaper. Det är också värt att tillsätta en utvald eterisk olja i krämer och lotioner, som fungerar som en doft.

Recept för hemgjord kosmetika

 En burk med hemlagad ansiktskräm, bredvid rosorna.

Hemlagat schampo för hår

Ingredienser:

 • en handfull riven naturlig tvål
 • en halv kopp nässelinfusion
 • 2 msk aloe vera-juice eller 2 msk flytande honung
 • 2 msk citronsaft
 • 1 ägg

Förberedelse:

Häll tvålen i nässelinfusionen. Värm på låg värme för att lösa upp tvålen. När den har svalnat, tillsätt aloe vera-juice eller honung, citronsaft och ägg. Blanda blandningen ordentligt och du är redo att använda den. Gör detta hemlagade schampo omedelbart innan du schamponerar.

Hemlagat balsam för hårväxt

Ingredienser:

 • 1 banan eller avokado
 • 2 msk naturlig yoghurt
 • 2 msk citronsaft
 • 1-2 msk olivolja
 • 100 ml grönt te

Förberedelse:

Strimla en mogen avokado eller banan. Tillsätt naturlig yoghurt, citronsaft, olivolja och grönt te. Blanda tills det är jämnt, tillsätt eller ta bort enskilda ingredienser. Blandningen ska vara ganska tjock så att den håller bra i håret.

Detta hemgjorda balsam mot håravfall är ett bra sätt att stärka och regenerera ditt hår. Applicera efter schamponering och skölj ut efter några minuter.

Hemmatillverkat hårserum

Hemmatillverkat hårserum, baserat på en rik sammansättning av örter, har flera positiva effekter: stärker, stimulerar hårväxten, ger näring, glans, jämnar ut, eliminerar bakterier och svamp, har en antiinflammatorisk effekt, normaliserar hårbotten, hjälper till att avlägsna död hud, minskar mjäll och överdriven fetthet.

Ingredienser:

 • 2 msk rosmarin ört
 • 2 matskedar av åkerfräken
 • 2 matskedar nässlor
 • 2 matskedar bockhornsklöverfrön
 • 3 matskedar linfröolja
 • 3 matskedar aloe vera-juice

Förberedelse:

Vi gör en infusion av örterna. Kyl ner, tillsätt olja och aloe vera-juice, blanda. Gnugga in den förberedda kosmetiken i hårbotten, vänta en timme och skölj sedan med varmt vatten.

Hemlagad ansiktskräm

Ingredienser:

 • 1 msk kokosolja (helst oraffinerad)
 • 2 matskedar arganolja
 • 2 msk mandelolja
 • 2 msk rosenhydrolat
 • 0,5 tesked glycerin
 • 100 ml örtinfusion (t.ex. ringblomma, kamomill).
 • 1 tsk bivax (fungerar som ett emulgeringsmedel)

Förberedelse:

Blanda oljor och vax och smält dem i ett vattenbad. Svalka av. Hydrolatet och infusionen kombineras med glycerin. Blanda sedan båda blandningarna med en mixer. Häll över i en burk och ställ den i kylskåpet. Förvaras i cirka 2 veckor.

Detta är en universell hemkräm för att förbättra hudens tillstånd som passar alla hudtyper. De aktiva ingredienserna i den ger näring, jämnar ut, gör huden elastisk, lindrar irritation, tonar och återfuktar huden.

Läs också: Hur föryngrar man ansiktet?

Category: Skönhet

Article by: admin