Depositphotos 183440376 S

Örter för hjärtat – naturliga sätt att stärka hjärtat, arytmi och förbättra kardiovaskulär funktion

Hjärtat är det viktigaste organet som ansvarar för att pumpa blodet genom hela kroppen och därmed förse varje cell med syre och näringsämnen. När hjärtat fungerar på ett stört sätt påverkas vårt välbefinnande och hela organismens funktion negativt. Vid hjärtproblem kan väl valda örter vara till stor hjälp. Medicinalväxter som innehåller glykosider och andra ingredienser som är värdefulla för hjärtmuskeln kan vara effektiva motmedel mot vanliga sjukdomar som hjärtarytmier, dålig hjärtfunktion och cirkulationsproblem. Det är dock värt att notera att vid allvarligare hjärtproblem bör man rådgöra med en läkare innan man använder medicinalväxter. Vilka örter för hjärtat ska vi välja och när och hur ska vi använda dem?

Hjärtmuskelns roll i vår kropp

 grafisk bild av det mänskliga hjärtat

Hjärtat är ett knytnävsstort organ som ligger mitt i bröstet och som arbetar utan vila under hela livet. Det är ett av de viktigaste och mest anmärkningsvärda organen och dess oklanderliga funktion är en förutsättning för en oklanderlig hälsa. Hjärtats huvuduppgift är att pumpa blodet så att det tillsammans med syre och näringsämnen kan nå varenda liten del av kroppen.

Hjärtats funktioner är i första hand:

 • pumpar ut blodet i huvudcirkulationen,
 • pumpar blod till lungcirkulationen,
 • Säkerställa transporten av ämnen i kroppen (bland annat syretillförseln till celler och vävnader, näringstillförseln till celler och vävnader, avlägsnandet av avfallsprodukter från ämnesomsättningen och avlägsnandet av koldioxid),
 • säkerställa en effektiv och kontinuerlig funktion av det kardiovaskulära systemet.

Örter för hjärtat och cirkulationssystemet – egenskaper och sammansättning

 Ginkgo biloba-blad

Enskilda medicinalväxter kan påverka hjärtat på olika sätt. De kan öka syrenivån i hjärtat, reglera hjärtfunktionen och förebygga arytmi, öka styrkan i hjärtats sammandragning eller ha en diastoliskt, utvidgar hjärtats kranskärl, har en lugnande effekt på nervsystemet och stabiliserar därmed hjärtrytmen, stärker hjärtat och ökar generellt dess effektivitet.

Vissa örter utför flera av dessa uppgifter samtidigt. Dessutom stöder många av dem det kardiovaskulära systemet på andra sätt, t.ex. genom att normalisera blodtrycket, förtunna blodet, fungera som antikoagulantia och motverka bildandet av aterosklerotiska plack. På grund av de olika verkningsområdena för varje ört rekommenderas att du rådfrågar en läkare innan du använder den.

De aktiva substanserna i örterna som är ansvariga för de positiva effekterna på hjärtat och cirkulationssystemet är:

 • hjärtglykosider,
 • saponiner,
 • flavonoider,
 • fenoliska syror,
 • fytoncider,
 • mineralsalter (t.ex. kalium, selen, kalcium och zink),
 • kolin,
 • E-vitamin,
 • B-vitaminer,
 • omättade fettsyror (i örter som linfrö, chia frön, hampfrö).

Örter för hjärtat – tillämpningar

Hjärtat är värt att ta hand om under hela livet, oavsett om det fungerar perfekt eller inte. För att ta hand om hjärtat är det lämpligt att äta en hälsosam medelhavskost, undvika stimulantia, tänka på måttlig men regelbunden fysisk aktivitet och stödja sig själv med naturliga, välgörande örtpreparat.

När ska man använda örter för hjärtat? De är bra för:

 • nervösa hjärtrytmstörningar,
 • lindriga tillstånd av hjärt- och cirkulationsinsufficiens,
 • försvagad hjärtmuskel på grund av hög ålder,
 • försvagning av hjärtat på grund av tidigare sjukdomar,
 • Svaghet och försämring av hjärtat till följd av psykofysisk utmattning och näringsbrist,
 • hjärtklappning till följd av hormonella svängningar (t.ex. under klimakteriet),
 • stöd vid kardiovaskulära sjukdomar som kranskärlssjukdom, högt blodtryck, ateroskleros och som profylaktisk åtgärd efter en hjärtinfarkt.

Hur använder man örter för hjärtat?

De aktiva substanserna i örter för hjärtat frigörs i vatten- eller alkohollösningar, så ett populärt sätt att använda dem är att dricka både infusioner och medicinska tinkturer. En blandning kan också framställas av enskilda örter i torr form (t.ex. hagtorn, cordial, citronmeliss, fläder och nypon).

Färdiga preparat för att stärka hjärtat, i vilka lämpligt utvalda växtbaserade extrakt placeras, är också mycket populära, till exempel i form av droppar, sirap, vätskor, tabletter och kapslar.

Örter för att stärka hjärtat

 Hagtornsinfusion i en kopp, tillsammans med hagtornsfrukt.

Bland de naturliga ingredienser som stöder hjärtat är örter med en stärkande effekt på hjärtmuskeln en viktig grupp. De innehåller en stor mängd antioxidanter, vitaminer och mineraler. De har en vitaliserande och skyddande effekt (skyddar mot den negativa påverkan från skadliga fria radikaler och toxiner). De stabiliserar hjärtat och stöder blodkärlen. Dessa inkluderar cordial, nypon, hagtorn, linfrö, hibiskus, grönt te, moringa, ashwagandha, Ginkgo biloba. Kakao har också goda hjärtstärkande egenskaper.

Örter för att stärka hjärtat fungerar bra för äldre personer som klagar på trötthet i hjärtat, liksom för personer som kämpar med hjärtproblem och för utmattning.

Örter för hjärtklappning

Örter mot hjärtklappning minskar frekvensen av hjärtslag och sänker därmed hjärtfrekvensen. På så sätt motverkar de den obehagliga känslan av en för stark och för snabb hjärtrytm och de symptom som följer av detta, t.ex. koncentrationssvårigheter, svaghet, ångest, irritabilitet, yrsel och huvudvärk. Här kan liljekonvalj, hagtorn, mistel, valerian, citronmeliss och fågelfotsfrö vara till stor hjälp.

Örter för hjärtarytmi

Örter för arytmi motverkar oregelbunden hjärtrytm. De bidrar till att återställa normal systolisk och diastolisk styrka, normalisera hjärtfrekvens och blodtryck och öka hjärtmuskelns effektivitet. Dessa inkluderar bland annat vårginkgo, fingerborgsblomma, seraph, valerian och gullris.

Örter för hjärtneuros

Dessa örter ger värdefullt stöd vid hjärtproblem (t.ex. bröstsmärta, andfåddhet, arytmi, kraftig pulsacceleration) som beror på patientens dåliga mentala tillstånd. Hjärtneuros uppstår vanligtvis som ett resultat av hög stress och ökade, frekventa känslor av spänning, ångest och nervositet. De mest användbara örterna vid hjärtneuros är de som har lugnande och långsamma egenskaper för hjärtverksamheten, t.ex. valerian, citronmeliss, humle och passionsblomma.

Örter som stöder kranskärlen

I denna grupp av örter för hjärtat finns ingredienser med vasodilaterande effekter som stimulerar blodflödet genom kranskärlen, vilket ökar syresättningen och hjärtats prestanda. Dessa inkluderar ginkgo biloba, hagtorn, rosmarin, mistel, cordial, vanlig ruta och fläderbär.

Antispasmodiska örter

Läkemedelsväxter som tillhör denna grupp motverkar bildandet av blodproppar genom att öka den vaskulära permeabiliteten, förbättra blodcirkulationen och hämma trombocytaggregationen. De har också en stärkande effekt på hjärtat. Dessa inkluderar ginkgo biloba, ginseng , vitpil, gurkmeja och ingefära.

Vilka är de bästa örterna för hjärtat? Här är effektiva arter som har använts i örtmedicin i århundraden:

Hjärtväxt – botemedel mot hjärtklappning

 Heartwort

Heartwort är en flerårig växt från familjen paleaceae som är bland de bästa örterna för hjärtat. Den har en effektiv och mångfacetterad verkan, vilket gör att den används framgångsrikt vid ett brett spektrum av kardiovaskulära sjukdomar. Den har kardioprotektiva, men även något lugnande egenskaper. Den stärker hjärtmuskeln, hjälper till att sänka blodtrycket, minskar arytmi och hjärtklappning, motverkar andfåddhet, minskar nervositet och ångest.

Svartvinbärsblad – hjälp vid cirkulationsstörningar och försvagad hjärtmuskel

Svartvinbärsblad är en mindre känd men mycket nyttig ört för hjärtat. Den är rik på värdefulla antioxidanter, renar blodet och förbättrar hjärtat och cirkulationssystemet. Tack vare sin vätskedrivande effekt är det ett effektivt sätt att befria kroppen från gifter.

Liljekonvalj – förbättrad hjärtfunktion, jämnare puls

Glykosider av liljekonvalj gör att hjärtat fungerar mer effektivt och stabilt. De ökar kraften i hjärtats sammandragning, ökar slagvolymen och minskar samtidigt något frekvensen av sammandragningarna.

Ginkgo biloba – förbättrar cirkulationen och hjälper kranskärlen i en och samma åtgärd

Ginkgo är känt för sina positiva effekter på cirkulationssystemet. Det gör blodkärlen mer flexibla och vidgar dem samt stärker blodkärlens väggar och ökar deras täthet. Den förbättrar cirkulationen i benen och cirkulationen i hjärtat och stimulerar blodflödet i hjärnan, vilket ökar syresättningen av organet. Det motverkar blodproppar och förbättrar hjärtfunktionen.

Digitalis – en väktare av hjärtmuskelns funktion

Digitalis är en välkänd växtmedicin som hjälper till att utvidga kranskärlen. De glykosider som finns i fingerborg och lila fingerborg ökar hjärtats prestanda, ökar den ventrikulära utstötningskapaciteten och motverkar onormal och oregelbunden hjärtrytm. Vad som är värt att veta är att glykosiderna från fingerborgsblomma har en snabbare och starkare effekt och ackumuleras i kroppen i mindre utsträckning än glykosiderna från lila fingerborgsblomma.

Hawthorn – en specialist i att bekämpa arytmi och högt blodtryck

De växtbaserade råvarorna i hagtorn är blomställningar och frukter. Denna ört förbättrar hjärtats utstötning och minutvolym, ökar styrkan i hjärtats sammandragning, bidrar till att upprätthålla ett normalt blodtryck, stimulerar cirkulationen och stärker venerna. Genom att utvidga kranskärlen ökar blodtillförseln till hjärtat. Det har också en lätt lugnande effekt och normaliserar hjärtrytmen.

Mistel – ett naturligt sätt att sänka blodtrycket

Främjar normal, oavbruten hjärtfunktion och är ett naturligt motgift mot högt blodtryck. Den utvidgar blodkärlen, stärker hjärtat, eliminerar stickande i hjärtat och nervös hjärtklappning.

Ingefära – omfattande stöd för cirkulationssystemet, mot ateroskleros

Ingefära innehåller en mängd värdefulla antioxidanter som skyddar och stöder det kardiovaskulära systemet och hjärtat på ett omfattande sätt. Den har en stärkande effekt på blodkärlen och hjärtmuskeln, normaliserar blodtrycket och motverkar kardiovaskulära sjukdomar, inklusive åderförkalkning, kranskärlssjukdom, hjärtattacker och stroke.

Hopkägel – lugnar hjärtat

Humle är först och främst ett effektivt naturligt lugnande medel, men det hjälper också hjärtat. Den är särskilt användbar vid störningar i hjärtrytmen som orsakas av ökad nervositet och starka känslor.

Nypon – stärker hjärtat och hela kroppen

Nyponros innehåller mycket stora mängder fenolsyror och flavonoider som skyddar vårt hjärt- och kärlsystem, motverkar åldrandeprocessen och stärker hjärtat.

Örter för hjärtat – dosering. Hur förbereder man växtbaserade infusioner?

När de används systematiskt reglerar örtinfusioner hjärtat, förbättrar dess effektivitet, skyddar och stärker hjärtmuskeln och stabiliserar blodtrycket.

Standarddosen är 1 matsked örter per glas kokande vatten. Låt örterna dra under lock i 15 minuter. Drick 1 till 3 gånger om dagen.

Kolla in kosttillskottet med flera ingredienser för ett starkt hjärta och ett effektivt cirkulationssystem: Corsanum

 Corsanum

KÖP CORSANUM NU

Category: Hälsa

Article by: admin