hairdressing 1516345 1280

Skadat hår – hur återställer och vårdar man det? Upptäck beprövade sätt att återställa ditt hår!

Skadat hår är ett estetiskt problem som drabbar allt fler människor. Skadat hår är vanligtvis svagt, torrt, tråkigt, svårhanterligt och benäget för håravfall. En sådan försämring av hårets kondition orsakas vanligtvis av frekvent användning av heta stylingverktyg (plattång, hårtork) och intensiv användning av kemiskt laddad kosmetika. Det kan dock finnas många fler orsaker till dålig hårhälsa. Om ditt hår skriker efter hjälp kan du läsa våra tips, som ger det effektiv näring och förnyelse. Rätt vård för skadat hår kommer snart att återställa din vackra frisyr!

Hår som är långt ifrån perfekt eller orsaker och tecken på skadat hår

 en kvinna med örter invävda i håret

Skadat hår är verkligen inte en tillgång för skönheten. Det är svårhanterligt, livlöst och saknar volym och faller oftast ut allt oftare, vilket leder till att håret blir tunnare. Skadat hår är inte lätt att ta hand om eller styla, det orsakar många problem, tar oftast lång tid att styla och slutar med att se oattraktivt ut. Varför försämras hårets kvalitet, styrka och utseende?

De vanligaste orsakerna till skadat hår

 • Färgläggning. Frekventa färgbehandlingar, för lång tid i håret och användning av aggressiva färgprodukter av dålig kvalitet kommer att Detta försvagar hårsäckarna och hårrötterna och kan orsaka kemiska skador på hårets struktur.
 • Blekning. Lighteners är extremt aggressiva preparat som innehåller oxiderande ämnen i mycket hög koncentration. Denna starka oxidant är mycket skadlig för håret, försvagar det, bryter sönder nagelbanden och gör håret sprött, tunt, torrt och fett.
 • Värmestyling. Plattänger, hårfönar och locktänger kan vara mycket effektiva när det gäller styling och slutresultat, men de är inte snälla mot håret. Särskilt när det används ofta. Värme gör både rötterna och håret svaga. Hårstrukturen blir skadad, spröd, saknar glans och blir lätt trasslig.
 • Permanentning. Som ett resultat av permanentning byggs håret upp på nytt, eftersom cysteinbryggorna i hårstrukturen bryts (detta behövs för att få rätt krulning). Felaktigt applicerad permanentning (t.ex. Felaktigt applicerad permanentning (t.ex. om den sitter kvar för länge, om den appliceras felaktigt eller om den inte sköljs ur ordentligt) kan skada håret eller till och med bränna det och förstöra det helt.
 • Överbelasta håret med kosmetiska produkter. Det är sant att stylingprodukter (t.ex. hårspray, geler, mousser, gummi och vaxer) kan vara till stor hjälp för att tämja håret och skapa den önskade looken, men de måste användas med måtta. Om du använder dem i för stor utsträckning kommer du att överbelasta, försvaga och torka ut ditt hår och få det att se sämre ut.
 • Överdriven exponering för solljus (UV). Måttlig exponering för solen, som inte är alltför frekvent, kan hjälpa till att återuppliva hårets färg och geFrekvent och intensivt solbadande är dock skadligt för håret och leder till torrhet, svaghet och kvalitetsförlust.
 • Felaktig hantering av vått hår. Vått hår är mycket känsligare för skador, så om du inte behandlar det med omsorg kan det bli skadat. Att gnugga det för hårt med en handduk, att svepa in vått hår i en tät turban, att borsta det grovt, att dra i det för att reda ut det, att föntorka det vid mycket höga temperaturer och att sova med vått hår har alla negativa effekter på hårets kondition. Du bör också vara försiktig när du tvättar håret – använd ett milt schampo, tvätta inte håret medAnvänd ett milt schampo, tvätta inte håret med varmt vatten utan med ljummet vatten och skölj håret med ljummet vatten för att stänga nagelbanden.
 • Negativa effekter av miljöfaktorer. Frekvent exponering för rök, smog, luftkonditionerade rum, tvätt i starkt klorerat vatten – alla dessa faktorer har en negativ inverkan på hårets tillstånd.
 • Felaktig näring. Inte bara yttre utan även inre faktorer kan bidra till att håret försvagas och försämras. En av dem är en ohälsosam kost som bygger på höggradigt bearbetade produkter och rätter och som är för fattig på naturliga produkter som innehåller stora mängder värdefulla näringsämnen. Särskilt brist på sådana element som protein, zink, B-vitaminer, A-vitamin, järn, kisel, koppar och svavel bidrar till att försvaga håret, minska dess vitalitet och ljusstyrka, för tidigt grått hår eller överdrivet håravfall.

Skadat, torrt hår är vanligtvis högporigt hår, med kraftigt avvikande fjäll, torrt, matt och mycket mindre motståndskraftigt mot negativa faktorer än medel- och lågporigt hår.

Vad kännetecknar skadat hår? De vanligaste symptomen på skadat hår är

 • Överdriven torrhet i håret,
 • håravfall,
 • bräcklighet och brott på håret,
 • Spaltade toppar,
 • ojämn håryta,
 • grovt, styvt hår,
 • hår som lätt trasslar ihop sig,
 • Bristande motståndskraft hos håret,
 • tunt, svagt hår,
 • hår som friserar och lätt friserar,
 • Håret böjer sig inte i alla riktningar, håret kan inte disciplineras och det är svårt att styla den önskade frisyren,
 • brist på volym, slappt hår,
 • Bristande glans, matthet, blekt hårfärg.

Fön, plattång, färgning… Hur kan skadat hår repareras?

 Torkning av borstar

För att intensivt stimulera regenereringsprocessen i torrt och skadat hår är det bäst att agera både inifrån och utifrån. Huskurer som masker, oljor eller hårinpackningar baserade på naturliga ingredienser kan vara till stor hjälp.parallellt med orala preparat med flera element, som ger håret en stor del av näringsämnen, stärker och stimulerar hårväxten. Hur räddar man skadat hår?

Till räddningen av håravfall! Vad är viktigt att komma ihåg?

För att ge näring, stärka och återuppbygga problematiskt, utfallande och skadat hår är det första steget att avbryta eller åtminstone begränsa exponeringen för de element som orsakar mest skada. Undvik därför rök, smog, skräpmat och långvarig exponering för starkt solljus.

Om du har svagt, tunt och skadat hår är det bättre att säga adjö till blekmedel och aggressiva hårfärger. Om du inte gillar din naturliga färg och inte kan tänka dig att sluta färga ditt hår kan du leta efter naturliga hårfärger, ljusare växtbaserade sköljmedel och henna. Det finns också örter som ändrar hårets nyans på ett mjukt sätt, till exempel kamomill, lind, ringblomma, majblomma, malva, fläder, fläderbär, ekbark, hibiskus, rosmarin, nässlor och vattenlilja.

Vi kan också använda färgbalsam och schampo – de ger en viss färgningseffekt, även om den inte är bestående. Och om du måste använda traditionella färgämnen, satsa på produkter av god kvalitet och förläng tiden mellan färgbehandlingarna så mycket som möjligt. Det finns också ett antal produkter som skyddar håret från de skadliga effekterna av färgande kosmetika och produkter som tar hand om färgbehandlat hår, som också är värda att använda.

Det räcker inte att undvika aggressiva, kemiska blekmedel och färgämnen. Det är också värt att minska värmestyling, som gör håret svagt, torrt och tråkigt, och som får det att spricka och frissas. Istället för att använda en hårtork kan vi torka håret naturligt och låta plattång och locktång vara till speciella tillfällen eller låta bli att använda dem överhuvudtaget. Kosmetikmarknaden erbjuder ett brett utbud av produkter som hjälper till att räta ut och släta ut ”ostyrigt” hår.

På frisörsalongerna finns det också keratinbehandlingar som gör att du slipper stressen med att använda ett plattångsjärn. Om du vill ha lockar eller vågor kan du få en keratinbehandling eller helt enkelt använda frissbollar eller rullar i stället för en locktång.

Titta också på de hårvårdsprodukter du använder varje dag. Om det finns många silikoner, parabener och andra kemikalier som överbelastar ditt hår, byt ut dem mot skonsamma schamponeringar. Om de är fulla av överbelastande silikoner, parabener och andra kemikalier kan du ersätta dem med skonsamma schampon (t.ex. örtschampon, babyschampon), ekologiska balsam och masker baserade på naturliga extrakt och oljor, milda och lätta balsam och lotioner med växtextrakt.

Hur man återuppbygger skadat hår – orala preparat

 kvinna med tjocka flätor

Det mest effektiva sättet att lösa problemet med fallande och skadat hår är en samtidig topisk och oral behandling. Så innan du börjar med dina hårförnyelsebehandlingar bör du köpa in bra kvalitet. tabletter för hår. Företrädesvis sådana, i vars sammansättning du kan hitta stora doser av extrakt från åkerfräken, nässlor eller bambu. Detta är växter som är mycket effektiva för att stärka hårlökar, folliklar, matris och stjälkar och förhindra överdrivet håravfall.

Det kosttillskott du väljer bör inte heller sakna vitaminer och mineraler som håret behöver för att utvecklas och växa oavbrutet, t.ex. biotin, svavel, koppar och zink.

Kolla in detta kraftfulla kosttillskott för hårregenerering och hårväxt. Locerin

Färdiga preparat för skadat hår, t.ex. hårbalsam, schampo, mask och lotion.

Färdiga preparat i processen för hårrestaurering kan vara ett mycket värdefullt stöd för huskurer och kosttillskott för hår. Om du tappar en handfull hår är det till exempel värt att ta till ett av de många schampon som finns på marknaden för håravfall, helstDen bästa är berikad med vitaminer och växtextrakt med stärkande och regenererande egenskaper.

För hår som saknar en fin, levande färg och glans är ett schampo som förstärker färgen och lyfter fram hårets höjdpunkter ett bra alternativ. Mycket torrt hår behöver ett schampo med återfuktande och fuktavgivande ingredienser (t.ex. hyaluronsyra, silkesproteiner, olivextrakt, aloe vera, veteextrakt, havre). För grovt, hårt och mycket känsligt hår som är känsligt för skador ska du använda ett schampo som innehåller värdefulla växtoljor och ämnen som lugnar, släpper ut och skyddar (t.ex. bärnstensextrakt, honung, bärnstensextrakt, honung, havre). Schampo som innehåller värdefulla växtoljor och ämnen som lugnar, släpper ut och skyddar (t.ex. bärnstensextrakt, honung, kamomill, panthenol, bomull) hjälper till.

Om vårt hår är matt, torrt och saknar elasticitet bör vi också skaffa ett bra balsam. Om ditt hår är matt, torrt och saknar elasticitet ska du skaffa ett bra balsam som innehåller fuktgivande, upplyftande och vitaliserande ämnen och använda det efter varje schampo. För skadat hår är det också bra att använda en mask eller ett serum med några dagars mellanrum för att stärka hårrötterna och reparera skador.

Det finns också lotioner på marknaden som motverkar håravfall. Fördelen är att de är lätta och snabba att använda. De behöver inte sköljas ur som balsam eller masker, utan sprayas helt enkelt på håret och masseras lätt in i hårbotten. Du kan enkelt tillverka lotioner och andra hårförnyande, hårnärande och hårstärkande produkter hemma.

Hårregenerering – huskurer

 Örter, olivolja

Det finns många huskurer för komplex reparation och förstärkning av håret. Många av dem har också effekten att påskynda hårväxten, vilket är mycket goda nyheter – ju snabbare håret växer och ju fler nya baby hair på ditt huvud, desto tidigare får du en tjock, hälsosam och attraktiv frisyr! Vilka behandlingar och naturmaterial är särskilt lämpliga för hår som behöver särskild vård?

Olja ditt hår

En av de mest effektiva huskurerna för att regenerera och förbättra hårets utseende är oljebehandling.En av de mest effektiva huskurerna för stressat hår är oljebehandling, som kan göras regelbundet, till exempel varje vecka eller med några dagars mellanrum, med hjälp av en vegetabilisk eller kosmetisk olja av god kvalitet. Oljebehandlingar kan utföras på flera olika sätt, så som vi känner oss mest bekväma. Några av metoderna är:

 • torrolja i några timmar eller över natten (vi smörjer in håret under en längre tid och tvättar sedan håret),
 • snabb torroljering (olja håret 30 minuter innan du tvättar det),
 • Wet oiling (blötlägg håret, applicera olja i en timme eller två och tvätta sedan håret),
 • Balsam eller schampo oljning (tillsätt olja i ditt schampo eller balsam och skölj noga).
 • Olja i en skål (sköljning av håret i vatten med tillsatt olja),
 • Olja hårspetsarna efter varje tvätt.

För torrt, skadat och mycket poröst hår fungerar oljor med ett högt innehåll av omättade fettsyror (med särskilt fokus på fleromättade fettsyror) bäst. Dessa typer av oljor stänger effektivt hårets nagelband, fyller ut luckor i hårets nagelband, skyddar, ger näring, stärker och förnyar från rot till topp.

Några nyttiga oljor för skadat och torrt hår

 • linolja,
 • Arganolja
 • nattljusolja,
 • hampolja,
 • bomullsfröolja
 • pumpafröolja,
 • vetegroddsolja,
 • druvfröolja,
 • macadamiaolja,
 • jojobaolja,
 • sötmandelolja.

Dessa oljor kommer säkert att förbättra tillståndet för vårt trötta och skadade hår. Akta dig för kokosolja och ricinolja. Även om de i allmänhet är mycket bra för håret är de inte nödvändigtvis lämpliga för torrt och frissigt hår. Kokosolja är bättre lämpad för lågporigt hår. Kokosolja passar bättre för lågporigt hår, men kan förvärra frissighet i högporigt hår. Ricinolja kan däremot torka ut håret. Men om du vill kan du naturligtvis testa dem på ditt hår.

Läs också: Oljor för hår

Hemgjorda hårbehandlingar

Ett bra sätt att stärka och återuppliva hår som skadats, oavsett om det är på grund av aggressiv styling, färgning eller andra faktorer, är också att gnugga in medicinalväxter i hårbotten, till exempel med ingredienser som:

Aloe vera

Aloevera-juice har en tjock, gelliknande konsistens och tränger inte bara djupt in i huden, utan även iAloe vera-juicen har en tjock gelliknande konsistens som inte bara tränger djupt in i hårstrukturen utan även stannar kvar på hårets yta för att bilda en skyddande film. Dessutom innehåller den juice som utvinns ur aloe vera-bladen ett stort antal näringsämnen. Dessa egenskaper gör aloe vera mycket bra för håret, särskilt för hår som lätt förlorar vatten, är livlöst, tråkigt och torrt, skadat, sprött och känsligt för skador. En aloe vera-rubba görs genom att skära av ett färskt aloe-blad, utvinna saften och gnugga in den direkt i hårbotten och håret.

Bockhornsklöver

Bockhornsklöver gör ett utmärkt jobb med hårproblem, särskilt med svagt, tunt, fallande och långsamt växande hår. Den innehåller fosfolipider, kolin, lecitin och en rik samling vitaminer och mineraler som kisel, järn och selen. Bockhornsklöver har starka regenerativa och stärkande effekter. Den påskyndar hårväxten, återfuktar håret, hjälper till att stänga hårbotten, ger näring, vårdar, ger glans åt håret och förebygger frissighet. Det förbättrar också hårbottens tillstånd. Du kan göra en hårinpackning av bockhornsklöver på ett mycket enkelt sätt genom att mala fröna, hälla kokande vatten över dem, svalna, separera fröna från vätskan och sedan gnugga in vätskan i hårbotten. Sätt på en foliehätta, vänta 30 minuter och skölj sedan.

Andra ingredienser som kan användas för att göra en stärkande hårbottenpackning:

 • nässlor,
 • åkerfräken
 • citron,
 • kaffe,
 • kardborre,
 • svart rova,
 • mynta,
 • ingefära,
 • gurkmeja.

Hemmagjorda masker för skadat hår

Hemmagjorda masker är ett annat bra sätt att återställa skadat hår. Ett sådant hopkok kan förberedas mycket snabbt av produkter som vi alla har i vårt kök, t.ex. frukt, grönsaker, havregryn, ägg, spannmål, örter osv. Om du använder dem regelbundet förbättrar du hårets struktur, ger det styrka, glans, smidighet och vitalitet, gör det tjockare och reparerar små defekter i hårets nagelband.

Det är bäst att använda masker 1-2 gånger i veckan. Applicera blandningen på hela hårets yta, utan att utelämna en lätt gnidning i hårbotten. Skölj av masken efter 40-60 minuter och tvätta håret med ett milt schampo.

Några beprövade kombinationer av ingredienser i masker för att återuppbygga skadat hår:

 • jäst, mjölk, olja (t.ex. argan, safflor, nigella),
 • ägg, citronsaft, olivolja,
 • naturlig yoghurt, honung, olja,
 • naturlig yoghurt, havregryn, citronsaft,
 • avokado, aloe vera,
 • banan, olja, citronsaft,
 • linfrö, vatten, honung.

Sköljer för att stärka och regenerera håret

Arsenalen av hembehandlingar kan också omfatta sköljningar, till exempel med äppelcidervinäger utspädd med vatten eller med örter som till exempel:

 • åkerfräken
 • nässlor
 • kamomill,
 • kardborre,
 • kalmus,
 • fågelfotsgräs,
 • ringblomma,
 • hopp,
 • persilja.

Kontrollera: Kollagen att dricka – Ranking

Category: Skönhet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Article by: admin