Depositphotos 214858670 S

Örter mot förkylning – vilka medicinalväxter hjälper oss att bekämpa infektionen snabbare?

Förkylning är en vanlig åkomma som hör höst- och vintersäsongen till. I kampen mot förkylningar använder vi vanligtvis traditionella läkemedel och vitaminpreparat. Det är dock värt att komma ihåg att vi också kan räkna med naturens hjälp och använda oss av de välgörande egenskaperna hos örter.

Förkylning, hosta, bihålesmärta och andra förkylningssymtom kan lindras med örtinfusioner och örtextrakt. Kroppens naturliga immunförsvar, vår bästa allierade när det gäller att neutralisera patogener, kan också stödjas av en mängd olika medicinalväxter. Du behöver bara veta vilka växtbaserade ingredienser du ska använda och hur du ska använda dem. Låt oss ta en närmare titt på örter vars egenskaper hjälper till att bygga upp immunförsvaret och minska förkylningssymtomen. Hur kan vi utnyttja örternas välgörande kraft i kampen för en god hälsa?

Vad främjar utvecklingen av förkylningar? När blir man lätt förkyld?

 en förkylning torkar näsan

Förkylning, en infektion i de övre luftvägarna som ibland åtföljs av feber, är vår ständiga följeslagare. Förkylningar drabbar oss särskilt under årstidsväxlingarna och under de kallare månaderna på året. Då är immunförsvaret svagare och har svårare att stå emot angrepp från sjukdomsalstrare som virus och bakterier.

De vanligaste symptomen på förkylning är rinnande näsa, hosta, smärta i bihålorna, huvudvärk, halsont, heshet, nysningar, subfebrilitet eller feber, svaghet och allmän olustkänsla.

Hur ofta man drabbas av förkylning varierar. Många kämpar med dem en eller två gånger om året. Men det finns också en stor grupp människor som drabbas av förkylning flera gånger om året.

Vilka faktorer är särskilt gynnsamma för att utveckla förkylningar? Varför ”smittas” vi så lätt av förkylningar och hosta?

  • Exponering för virus – täta kontakter med personer som är infekterade med de virus som orsakar förkylning ökar risken för att ”smittas” av infektionen. Att vistas på allmänna platser där virus lätt överförs är också en faktor som ökar sannolikheten för infektion. Vid tillfällen då virus är vanligare, t.ex. under vintersäsongen, ökar risken för att bli smittad.
  • Väderförhållanden – låga temperaturer, konstant kyla, vind, nederbörd, fukt är alla väderfaktorer som främjar en minskning av immuniteten och mer frekventa infektioner.
  • Försvagat immunförsvar – hos äldre, barn, gravida kvinnor, personer med kroniska sjukdomar samt hos personer med näringsbrist, sömnbrist eller nedsatt immunförsvar.med näringsbrist, sömnbrist och de som lever under konstant stress kan immunförsvaret försvagas. Kroppen är då mer mottaglig för attacker från virus och bakterier och deras enkla multiplikation.

Vilka örter mot förkylning och influensa?

 En flaska örttinktur, tillsammans med färska och torkade örter

Naturen kan vara vår bästa bundsförvant i kampen mot förkylning. När du väljer örter för förkylning är det värt att uppmärksamma om de har antivirala, antiinflammatoriska och immunförstärkande egenskaper. Det är definitivt värt att satsa på medicinalväxter som har en bevisad effekt på immunsystemet och kan lindra de mest irriterande förkylningssymtomen, såsom rinnande näsa, hosta eller ont i halsen. För förkylning med feber är inflammatoriska örter ett bra alternativ.

Immunförsvarsstärkande örter

Immunförsvaret är en viktig del av hur vår kropp fungerar. Med ett välfungerande immunsystem kan vår kropp framgångsrikt avvärja attacker från patogener och snabbt bekämpa inflammation, förkylning och infektioner. Omvänt gäller för ett lågt immunförsvar att mikroorganismerna inte fångas upp lika effektivt av immuncellerna och snabbt förökar sig, vilket leder till en allvarlig infektion.

Vissa örter, t.ex. echinacea, nigella, purgativ, membranös astragalus, ginseng, vitlök, ingefära, stimulerar produktionen av immuncellerDe stimulerar produktionen av immunceller och stärker kroppens försvar, vilket spelar en viktig roll för att bygga upp immunförsvaret och skydda kroppen mot förkylning. Deras stärkande egenskaper är ett ovärderligt hjälpmedel när kroppen kämpar mot infektioner.

Kolla in ett kosttillskott med flera ingredienser som hjälper dig att snabbt bygga upp ett starkt immunförsvar: NuviaLab Immune

Örter för inflammation, uppvärmning och febernedsättning

Värmande och febernedsättande örter stimulerar blodcirkulationen, snabbar upp ämnesomsättningen och ökar termogenesen (värmeproduktionen i kroppen). De ökar också svettningen, vilket stimulerar kroppens självrengöringsprocess och hjälper till att snabbare bli av med patogener som är ansvariga för sjukdom. Samtidigt hjälper de till att minska febern.

Intensiva infusioner av värmande örter motverkar frossa, muskelvärk och den känsla av konstant kyla som följer med förkylning. De ger ett ögonblick av lättnad och främjar läkningsprocessen.

De mest populära värmande örterna är: ingefära, svartpeppar, kryddnejlika, chilipeppar, fläder. De mest effektiva inflammatoriska örterna inkluderar bland annat lime, pensé, pilbark, björklöv, poppelknoppar.

Örter för inhalation

Örtinhalationer är ett effektivt sätt att lindra de irriterande symptomen på förkylning, såsom täppt näsa, andningsproblem, besvärlig hosta och smärta i bihålorna. De avlastar luftvägarna samtidigt som de hjälper till att bekämpa inflammation samt bakterier och virus.

För att göra en inhalation behöver du bara förbereda örter (till exempel mynta, kamomill, fänkål, enbär, timjan, tallbarr, rosmarin, anis) och kokande vatten. Placera sedan örterna i en skål, häll det kokande vattnet över dem, luta dig över skålen, täck huvudet med en handduk och andas in ångan som genereras i några minuter.

Örter som slemlösar och skyddar slemhinnorna i halsen och luftvägarna

Slemlösande örter verkar genom att späda ut slem som lagrats i luftvägarna, vilket gör det lättare att få upp slem och påskyndar rengöringen av luftrören och lungorna. Slemhinnedämpande örter bildar ett skyddande lager på slemhinnorna i munnen och halsen, fuktar halsen, lugnar irritation och förhindrar ytterligare utveckling av infektion.

De bästa slemlösande örterna är timjan, tussilago, isop, såpört, lakrits och salvia. Å andra sidan rekommenderas svartmalva, ringblomma, kvanne, lav, rosmarin eller mullein som skyddande örter. Tack vare sina egenskaper ger slemlösande och skyddande örter lindring vid förkylning genom att stödja de naturliga processerna för att rengöra luftvägarna och lindra irritation i slemhinnorna.

Antiseptiska och antiinflammatoriska örter

Desinfekterande och antiinflammatoriska örter bekämpar de bakterier, virus och svampar som finns i luftvägarna och orsakar förkylningssymtom som rinnande näsa, hosta och halsont. Samtidigt lindrar dessa örter inflammation och förkortar infektionens varaktighet. Genom att förhindra tillväxten av mikroorganismer stärker de samtidigt immunförsvaret.

Effektiva antiseptiska, antibakteriella, antivirala, antiinflammatoriska örter som är användbara vid förkylning är: timjan, oregano, ingefära, vitlök, echinacea purpurea, quinquefoil, pil, rölleka, kaprifol, salvia, baikal sköldkörtel.

Örter för förkylning – 10 effektiva ingredienser

 örtinfusion av mullein för förkylning

Örter för förkylning kan drickas individuellt eller kombineras tillsammans i örtkompositioner med flera ingredienser. Sådana rika blandningar kan visa sig vara ett starkare vapen mot infektioner (på grund av den synergistiska verkan av de enskilda komponenterna). Enstaka örter är vanligtvis effektiva, men blandningar av örter har en mer omfattande och kraftfull effekt.

Vad som är värt att komma ihåg, när man använder örter, vare sig individuellt eller i blandningar, är det viktigt att observera måttlighet och följa doseringsrekommendationerna och konsumtionsfrekvensen. Detta gör att vi kan undvika negativa biverkningar.

Vilka örter för förkylning är särskilt värda att uppmärksamma?

Fläderbär

Fläderbär är en medicinalväxt som har använts i århundraden för att lindra förkylnings- och influensasymtom. Den innehåller många biologiskt aktiva ämnen som har en gynnsam effekt på vårt immun- och andningssystem, inklusive: flavonoider som har en stark antiinflammatorisk effekt, saponiner som underlättar upphostning, antocyaniner som hjälper till att bekämpa de virussom orsakar förkylning och influensa, samt stora mängder C-vitamin som stärker immunförsvaret och förkortar infektionernas varaktighet. Fläderbärsinfusioner har också en potent sudorific effekt, vilket hjälper till att befria kroppen från patogener och minska febern snabbare.

Lindblomma

Lindblomman är känd för sina inflammatoriska, hostdämpande och febernedsättande egenskaper. Den har också en vätskedrivande effekt, vilket underlättar rening av kroppen från bakterier och andra patogener, och har en positiv effekt på immuniteten. Det minskar inflammation i luftvägarna. Den har också goda täckande, återfuktande och mjukgörande egenskaper, vilket gör den användbar vid halsont, heshet och hosta. Infusioner av lindblommor rekommenderas vid influensa och influensaliknande sjukdomar, tonsillit, bronkit, faryngit, katarr och bihåleinflammation.

Lance träd groblad

Groblad har en speciell betydelse inom folkmedicinen. Den användes för att läka sår och behandla hud- och matsmältningsproblem. Men detta är inte dess enda tillgångar. Det är extremt värdefullt i kampen mot förkylningar. Det stöder också immunsystemet och påskyndar vävnadsregenerering.

Groblad har starka antiinflammatoriska, antibakteriella och antivirala effekter, vilket förkortar tiden och minskar svårighetsgraden av infektionen. Tack vare sitt höga innehåll av slem lugnar den irritation i slemhinnorna i de övre luftvägarna och bildar ett skyddande lager på deras yta. Den har också en slemlösande effekt. Den är särskilt användbar vid våt hosta (underlättar upphostning av kvarvarande sekret), men är även effektiv vid torr hosta (har en skyddande och lugnande effekt och eliminerar klåda i halsen).

Timjan

Timjan är en av de ledande örterna mot förkylning. Tack vare sitt höga innehåll av eteriska oljor, som innehåller värdefulla komponenter som tymol och karwakrol, har timjan en hög effektivitet när det gäller att bekämpa bakterier och virus, dämpa inflammation och desinficera luftvägarna.

Timjan är ett effektivt medel för att lindra halsont, bihålesmärta, bronkit, rinit och hosta (både torrhosta och våthosta). Den har en slemlösande effekt, hjälper till att tunna ut slem och underlättar upphostningen. Dessutom stärker de antioxidanter den innehåller kroppens immunförsvar och hjälper till att bekämpa infektioner. Timjan kan konsumeras i form av infusioner, inhalationer och sirap.

Salvia

Salvia är inte bara en kulinarisk krydda, utan också ett växtbaserat motgift mot många sjukdomar, inklusive virus- och bakterieinfektioner. När salviainfusioner konsumeras regelbundet ger de också stöd för vårt immunförsvar.

Salvia har antiseptiska, antiinflammatoriska och antibakteriella effekter. Den har en sammandragande effekt, lindrar irritation i slemhinnorna i munnen och halsen och påskyndar deras regenerering. De eteriska oljorna i salviablad hjälper till att rensa luftrören från kvardröjande sekret. De har också en febernedsättande effekt. Tack vare sina slemlösande egenskaper hjälper salvia till att späda ut och avlägsna kvarvarande slem, vilket ger lindring vid hosta och rinnande näsa.

Hibiskus

Hibiskus är en skattkista av C-vitamin, mineraler och organiska syror, bland vilka protocatechuic acid spelar en viktig roll. Den har utmärkta bakteriostatiska egenskaper och har dessutom en mycket gynnsam effekt på hudens tillstånd (hämmar hudens åldrande). Hibiskus är också rik på polysackarider, antocyaniner och flavonoider. Alla dessa komponenter spelar en viktig roll vid behandling och förebyggande av förkylningar.

Att dricka hibiskus under en längre tid är ett bra sätt att stärka immunförsvaret naturligt. Örten är också extremt användbar när en förkylning börjar utvecklas. Den hjälper till att bekämpa mikroorganismer och leder till att inflammation och infektion släcks snabbare. Dessutom kan hibiskusinfusioner hjälpa till att minska feber, vilket är ett vanligt symptom på förkylning. Hibiskus fungerar också bra vid ihållande hosta.

Rot från marshmallow

De huvudsakliga aktiva ingredienserna är slemhinnebildande ämnen som täcker slemhinnorna i halsen, skyddar slemhinnorna mot skadlig mikrobiell aktivitet, lindrar irritation, stimulerar regenerering och minskar hosta. Tack vare dess återfuktande och skyddande egenskaper är den till stor hjälp vid torrhosta och kliande hals.

Marshmallow har också en stark antiinflammatorisk effekt, vilket hjälper till i kampen mot luftvägsinfektioner. Infusioner och sirap gjorda på gullris är populära botemedel mot hosta och heshet. De hjälper till att lindra förkylningssymtom och påskynda läkningsprocessen. De har också en lugnande effekt på tillstånd som kronisk rinit, stämbandsinflammation och tonsillit.

Lila solhatt

 torkad lila solhatt i en skål

Lila solhatt, eller echinacea, har mycket goda immunmodulerande egenskaper, vilket är goda nyheter för personer med försvagat immunförsvar som ofta kämpar med förkylningar.

Igelkott innehåller ett rikt utbud av föreningar som är värdefulla för immunsystemet, inklusive polysackarider, glykoproteiner, alkamider, koffeinsyraderivat och flavonoider. Tack vare dessa stimulerar den immunsystemet att producera fler försvarsceller, vilket hjälper kroppen att bekämpa virus- och bakterieinfektioner mer effektivt. Purpurknipprot har också en antiinflammatorisk effekt, vilket lindrar förkylningssymtom som halsont, rinnande näsa och hosta.

Hallonblad

Hallonblad är rikt på flavonoider, tanniner och organiska syror och har intensiva antiinflammatoriska, antibakteriella, antivirala och inflammatoriska effekter. Det hjälper till att bekämpa luftvägsinfektioner, minskar feber och stimulerar avlägsnandet av toxiner från kroppen. Dessutom innehåller hallonblad mycket C-vitamin och mineraler för att stödja immunförsvaret. Hallonblad kan konsumeras i form av te. Infusioner av hallonblad fungerar också bra som gurglingar för att lugna inflammerade halsar.

Lakrits

Lakritsrot är en sällan använd ört idag, men en ört med stor hälsofrämjande potential. Den är utmärkt för att bekämpa förkylningar och bygga upp immunförsvaret. Den huvudsakliga aktiva ingrediensen i lakrits är glycyrrhizin, tack vare vilket den uppvisar starka antivirala och antiinflammatoriska effekter. Det blockerar spridningen av virus, vilket gör det lättare att bekämpa en infektion medan den fortfarande är i en mild form och förhindrar att symtomen förvärras.

Lakrits kännetecknas också av sina goda antibakteriella egenskaper. Den har också en slemlösande effekt, vilket hjälper till att avlägsna kvardröjande slem från luftvägarna. Det lindrar hosta och rinnande näsa, lugnar en irriterad hals och minskar smärta.

Vad mer lindrar hosta och rinnande näsa – andra huskurer mot förkylning och influensa

Förutom att använda örter kommer andra huskurer att fungera bra under förkylning, till exempel:

  • dricka löksirap,
  • dricka rödbetssirap,
  • dricka mjölk med vitlök,
  • dricka sirap av tussilago,
  • andas in lukten av pepparrot,
  • äta linfrö med honung,
  • dricka te med ingefära och citron,
  • använda varma bad med medicinalväxter som rosmarin, timjan, enbär, salvia, kamomill.

Category: Bantning

Article by: admin